Polska „od kuchni”, czyli których produktów Polacy konsumują najwięcej

143

Z danych prezentowanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że przeciętny Polak wydaje na jedzenie i napoje aż 17% domowego budżetu. To aż o 5% więcej niż wynosi europejska średnia. Jakiej żywności Polacy w takim razie konsumują najwięcej? Wyniki mogą zaskakiwać, o czym przekonamy się poniżej:

Miesięczna konsumpcja produktów żywnościowych przeciętnego Polaka

Zacznijmy od przedstawienia w jakich miesięcznych ilościach Polacy spożywają konkretne grupy produktów żywnościowych. Takie badanie także zostało przeprowadzone przez Główny Urząd Statystyczny. Okazuje się, że w naszym kraju miesięcznie konsumuje się na osobę:

  • 6,31 kilograma warzyw
  • 4,93 kilograma pieczywa i produktów zbożowych
  • 4,45 kilograma mięsa
  • 2,77 kilograma owoców
  • 0,89 kilograma olei i tłuszczów
  • 0,79 kilograma serów i twarogów
  • 0,6 kilograma jaj
  • 0,58 kilograma cukru i słodyczy.

Wydaje się więc, że pomijając naprawdę duże spożycie pieczywa i mięsa, Polacy odżywiają się naprawdę zdrowo.

Ile napojów konsumuje miesięcznie przeciętny Polak?

woda, picie wodyWarto zaznaczyć, że w poniższym zestawieniu nie została uwzględniona woda z kranu, jedynie butelkowana:

  • 3,63 litra na osobę wody mineralnej i źródlanej miesięcznie
  • 3 litry na osobę herbaty miesięcznie
  • 2,25 litra na osobę mleka miesięcznie
  • 2,2 litra na osobę kawy miesięcznie
  • 0,47 litra na osobę soków owocowych i warzywnych miesięcznie.

Wydaje się, że te wyniki są bardziej zaskakujące. W pierwszej kolejności w oczy rzuca się bardzo niski wynik soków owocowych i warzywnych. Niespodziankę może stanowić także stosunkowo duże spożycie kawy i mleka – jedna szklanka na osobę niemal codziennie.

Co w takim razie najczęściej jedzą Polacy? Zacznijmy od śniadań

Co konsumują Polacy na śniadanie?

chleb, pieczywoNa śniadanie aż 84% Polaków wybiera pieczywo. Duże znaczenie ma także wędliwa – 46%, warzywa – 26%, sery żółte – 17%, serki homogenizowane i jogurty – 14%, oraz jaja – 8%. Bardzo podobnie wyglądają te statystyki w przypadku produktów na kolację.

Przejdźmy do największego posiłku. Jak wygląda Polska “od kuchni” pod względem konsumpcji obiadów?

Co Polacy konsumują na obiad?

Okazuje się, że wciąż dominuje mięso, które regularnie spożywa aż 50% naszych rodaków. Warto dodać, że z roku na rok spada tutaj udział wołowiny, natomiast rośnie wieprzowiny i drobiu. Mięso spożywane jest najczęściej w połączeniu z ziemniakami, których regularne konsumowanie deklaruje 42% Polaków. Co ciekawe, bardzo duże znaczenie ma także naprawdę zdrowa żywność – zupy są spożywane przez 40% Polaków, warzywa w formie sałatek i surówek przez 34%, a gotowane lub pieczone je 16% z nas.

Zaskakiwać mogą słabe wyniki konsumpcji pozostałych popularnych potraw. Rybę regularnie spożywa zaledwie niecałe 4% z nas, podobnie jak ryż. Jeszcze gorzej wypada kasza – 2% i – co bardzo zaskakujące – frytki – tylko 1,5%. Jeszcze większą niespodzianką jest całkowita porażka w badaniu tak teoretycznie popularnych dań, jak pizza, kebab czy hamburgery. Każda z tych trzech potraw osiągnęła wynik poniżej 1%.

polska kuchnia, schabowy

Jak więc widzimy, wciąż dominują potrawy tradycyjne, które wybierane są przez 60% Polaków. Warto dodać, że kobiety częściej decydują się jeść “lekko i niezbyt kalorycznie” – 30% opowiada się za tym stylem konsumpcji, natomiast mężczyzn aż o połowę mniej. Panowie z kolei częściej decydują się na mięso – regularnie spożywa je 70% z nich, przy tylko 45% pań.

Konsumpcja żywności w Polsce a podziały

Jak zauważają naukowcy, polskie społeczeństwo nie jest wyraźnie zróżnicowane ze względu na spożywanie dań, ale zalążki podziału da się spostrzec. Pracownicy wyższych kadr kierowniczych, specjaliści, pracownicy umysłowi i właściciele firm częściej jedzą potrawy mleczne, a rzadziej spożywają mięso i zupy, które kojarzone są ze zwyczajami robotników. Jednocześnie zupy spożywa aż 46% rolników, a jedynie 35% przedsiębiorców. Wśród wyższej klasy kierowniczej popularne są serki homogenizowane (31%), które jednocześnie nie cieszą się popularnością wśród wykwalifikowanych robotników (17%). Z kolei jogurt, kefir, maślanka i mleko cieszą się popularnością 18% pracowników umysłowych i zaledwie 8% rolników.

Co ciekawe, w aspekcie pozytywnych nawyków żywieniowych przodują mieszkańcy miast. Większość z nich spożywa owoce 3 razy dziennie, podczas gdy większość mieszkańców wsi zjada je raz dziennie.

Łączą nas natomiast potrawy tradycyjne. Aż 90% Polaków, niezależnie od grupy społeczno-zawodowej zadeklarowało, że lubi kaszankę, sałatkę jarzynową z majonezem i kopytka.

Konsumpcja używek w Polsce – alkohol i papierosy

Z roku na rok Polacy wydają coraz więcej na alkohol. W 2019 łączna suma wydatków na tę używkę wyniosła zawrotne 36,6 miliarda złotych. Za 2020 rok dane jeszcze nie zostały opublikowane, ale można się spodziewać, że wydatki przeznaczone na ten cel wyniosły jeszcze więcej. Warto zaznaczyć, że rzeczywista kwota jest jeszcze wyższa, ponieważ dane nie uwzględniają konsumpcji alkoholu w sektorze gastronomicznym i podczas imprez masowych.

Najwięcej Polacy wydają na piwo – 17,4 miliarda złotych rocznie. Miesięcznie przeciętny obywatel naszego kraju wypija niemal 17 puszek piwa. Taka konsumpcja przekłada się na 9,5 litra czystego alkoholu rocznie. 30 lat temu wynik ten wynosił 6,5 litra. Mało tego, większość ankietowanych uważa, że ceny alkoholu w naszym kraju są raczej niskie, natomiast aż 91% zapytanych twierdzi, że nadużywanie alkoholu jest w Polsce problemem.

Jeśli chodzi o drugą najpopularniejszą używkę – 26% dorosłych Polaków regularnie pali papierosy. Jednak, co ważne, ten odsetek z roku na rok maleje. Przeciętny obywatel naszego kraju wypala średnio 5 paczek papierosów miesięcznie. 10 lat wcześniej wynik ten wynosił ponad 8 paczek. Przeciętny palacz wydaje na tę używkę natomiast trochę ponad 2,8 tysiąca złotych rocznie. Tę kwotę zaniżają palacze okazjonalni czy osoby korzystające z tańszych zamienników.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments