Stawki podatku VAT od 1 lipca zostały ujednolicone. Podobne towary będą od dziś opodatkowane jednakową stawką, a nie aż trzema, jak było to dotychczas. Co oznacza to w praktyce?

… i prostszy VAT dla wszystkich

Rząd uznał, że należy skończyć z różnymi absurdalnymi dot. VAT-u, jakie dotąd obowiązywały. O takiej potrzebie politycy mówili od dawna. Dopiero teraz gabinet PiS, po blisko 5 latach rządzenia, wziął sprawy w swoje ręce. Lepiej bardzo późni, niż wcale.

O co chodzi? Do wczoraj np. pod inną stawkę podatku podlegały różne typu kaw. Co zaś teraz dokładnie ulega zmianie? Nadal obowiązują stawki 5, 8 i 23 procent VAT. Tyle że podobne towary będą jednakowo opodatkowane.

Tańsze owoce tropikalne

podrożały produkty spożywczeZgodnie z nową matrycą, jaką przygotowało ministerstwo finansów, stawka VAT dla owoców tropikalnych i cytrusowych spadnie z 8 do 5 procent. Taką stawką zostały bowiem objęte wszystkie owoce. Pieczywo, pączki czy ciastka nie będą miały różnych stawek w zależności od ich rodzaju. Do cen wszystkich doliczone zostaje 5 proc.

Mniej zapłacimy też za orzechy np. migdały i pistacje – tu stawka spadnie z 8 do 5 procent Podobnie będzie przypadku zup, bulionu, żywności homogenizowanej. Musztardy i przyprawy opodatkowane będą 8 procentową stawką.

Co ucieszy rodziców, spadnie przy okazji cena artykułów dla dzieci: pieluszki, smoczki czy foteliki samochodowe – wszystkie będą opodatkowane nie 8, a 5 proc. VAT. Spadną też ceny artykułów higienicznych (podpasek i tamponów).

Co zdrożeje?

Niestety część towarów zdrożeje. Po portfelach dostaną smakosze tak ekskluzywnych potraw jak owoce morza. Chodzi o homary, ośmiornice, krewetki, ostrygi czy kawior. Te były opodatkowane aż trzema stawkami, a od 1 lipca będą odznaczały się jedną, najwyższą stawką.

Więcej zapłacimy też w restauracji. Dania z owocami morza także będą opodatkowane aż 23 proc. VAT.

Od 1 lipca z 8 proc. do 23 proc. wzrośnie też stawka na lód używany do celów spożywczych i celów chłodniczych oraz na drewno opałowe.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments