Podróż szlakiem polskich winnic – gdzie warto się udać?

149

Słysząc termin “winnice”, większość z nas przed oczami ma od razu kraje śródziemnomorskie, takie jak w pierwszej kolejności Francja czy Włochy. Następne skojarzenia mogą już być bardziej egzotyczne – Chile, Australia, Gruzja… Często zapominamy jednak o tym, że nasz kraj również posiada bogate tradycje związane z uprawą wina. Historia winobrania w Polsce liczy sobie już 850 lat. Znajdziemy w naszym kraju ponad 400 winnic należących do około 230 producentów, a dziś rocznie produkuje się tutaj przeszło 5 tysięcy hektolitrów tego szlachetnego napoju.

Nic więc dziwnego, że enoturystyka – czyli właśnie turystyka polegająca na wyjazdach do regionów winiarskich, zwiedzaniu winnic, udziale w wydarzeniach związanych z produkcją wina, degustacjach i warsztatach – z każdym rokiem zyskuje na popularności, także w Polsce. W efekcie w naszym kraju powstały już nawet specjalne winiarskie szlaki enoturystyczne przeznaczone dla miłośników podróży tego typu.

Do jakich winnic i regionów szczególnie warto się udać? Przekonamy się poniżej. Zacznijmy od polskiej stolicy wina, czyli:

Lubuski Szlak Wina i Miodu Dojrzewające winogrona w winnicy

Podstawowe informacje

Lubuski Szlak Wina i Miodu to – jak sama nazwa wskazuje – szlak turystyczny łączący obiekty związane z produkcją wina i miodu. Inicjatorem jego powstania oraz zarządcą jest Zielonogórskie Stowarzyszenie Winiarskie z siedzibą w Zielonej Górze, która uchodzi za polską stolicę wina. Pętla szlaku przebiega także przez niezwykle atrakcyjne przyrodniczo obszary – malownicze lasy bogate w jagody i grzyby oraz pojezierza z akwenami pełnymi ryb, których można skosztować w jednej z wielu lokalnych restauracji.

Według antycznej legendy, po zabójstwie Bachusa bogini Atena Pallas pokropiła jego krwią różne kawałki ziemi, a jedna z kropel krwi spadła właśnie na Zieloną Górę. To właśnie tu przed wiekami wyprodukowano pierwsze niemieckie wino musujące, a dziś – pod okiem etnologów – organizowana jest jedna z największych imprez na cześć winobrania w naszym kraju. W wybraną sobotę września pieczę nad kluczami do lubuskiej stolicy przejmuje z rąk prezydenta miasta mityczny bóg wina – Bachus, a zielonogórskie ulice zamieniają się w wielki jarmark. Winnice otwierają swoje podwoje przed zwiedzającymi, a po okolicznych rzekach organizowane są winobraniowe rejsy galerami. Jest gwarno, wesoło i wysokoprocentowo, a wszystko za sprawą słodkich owoców winnej latorośli.

Najpopularniejsze szczepy w regionie

W skład Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu wchodzi ponad 30 winnic. Znajdziemy w nich lokalne trunki takich szczepów, jak Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Regent, Traminer, Riesling oraz Zweigelt.

Największe winnice

Dwie najpopularniejsze winnice na Lubuskim Szlaku Wina i Miodu to: Stara Winna Góra oraz Pałac Mierzęcin. Pierwsza z nich została założona w 1997 roku. Powstają tutaj trunki ze szczepów Regent, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Saphira, St Laurent, Traminer. W ofercie winnicy mamy kilkanaście ciekawych produktów. Za najlepsze uznaje się białe wino Liryczny Riesling oraz różowe Letnia Impresja Pinot Noir Rosè. Na miejscu goście mają do dyspozycji Winny Dworek z pełnym zapleczem hotelowym i restauracyjnym, a nawet winoterapią.

Pałac Mierzęcin Wellness & Wine Resort również uchodzi za jedną z najstarszych i stanowi trzecią największą w Polsce winnicę. Winorośl została po raz pierwszy zasadzona w 2004 roku. W tym przypadku jednak mamy do czynienia z całym eleganckim kompleksem wypoczynkowym oferującym aż 200 miejsc hotelowych ulokowanych w dziewiętnastowiecznym pałacu. Można tutaj także wziąć udział w winobraniu. Oprócz tego oczywiście mamy możliwość zwiedzenia winnicy oraz degustacji. Dodatkową rozrywką jest Grape Spa, czyli szeroka paleta odmładzających zabiegów z wykorzystaniem winogron. W swojej ofercie Pałac Mierzęcin posiada kilkanaście trunków. Flagowymi produktami są wina ze szczepów Riesling, Kernling i Solaris.

Podkarpacki Szlak Winnic Para degustująca wino w winnicy

Podstawowe informacje

Gdy na początku lat osiemdziesiątych Roman Myśliwiec szczepił w winnicy w Jaśle pierwsze sadzonki zagranicznych winorośli, nie wiedział jeszcze, że właśnie staje się prekursorem odrodzenia polskiego winiarstwa i współtwórcą potęgi Podkarpacia jako winnego zagłębia kraju. Dziś na malowniczych zboczach Pogórza Beskidzkiego oraz rozległych dolinach Wisłoki i Sanu działa przeszło 150 winnic – zdecydowanie najwięcej w naszym kraju. To fakt, który – uwzględniając panujące tam warunki klimatyczne – naprawdę robi wrażenie. Podobnie jak smak i aromat trunku pozyskiwany z odpornych na kaprysy pogody odmian hybrydowych winnej latorośli.

Najpopularniejsze szczepy w regionie

W podkarpackich winnicach, rozsianych gęsto zwłaszcza w okolicach Jasła (tam funkcjonuje nawet osobny Jasielski Szlak Winny) i Dębicy oraz Przemyśla i Jarosławia czy Rzeszowa, królują szczepy jutrzenki (odmiana wyhodowana przez Romana Myśliwiec), Leon Millot, Seyval Blanc, Hibernal, a także Johanniter czy Regent. Wśród wytrawnych degustatorów i koneserów podkarpackich trunków szczególną estymą cieszą się zwłaszcza wina białe.

Wyjątkowa winnica na szlaku

Za jedną z ciekawszych winnic w tym regionie uchodzi Sztukówka. Znajduje się ona we wsi Frysztak niedaleko Jasła. Położona jest na niewielkim wzniesieniu, dokładnie w południowej części stoku, która jest mocno nasłoneczniona, co czyni ją idealnym miejscem do uprawy winorośli. Powstała w 2009 roku. Nie ma w niej miejsc noclegowych, lecz można tu przyjechać na zwiedzanie z degustacją, która odbywa się w altanie pośród winorośli z pięknym widokiem. W ofercie winnicy mamy sześć trunków, wszystkie mają nazwy dawnych instrumentów muzycznych. Za najlepsze uchodzi różowe półwytrawne wino Maryna o aromacie truskawek, poziomek i innych czerwonych owoców.

Małopolski Szlak Winny

Podstawowe informacje

Wzdłuż koryta Wisły – od Zawichostu przez Opole Lubelskie, Kazimierz Dolny i magiczne Roztocze po Puławy – rozciąga się prawdziwa kraina winem płynąca. Na swoisty charakter wytwarzanego tu – według przyjaznych dla środowiska metod – wina wpływ mają zwłaszcza pagórkowate ukształtowanie terenu, bogate w minerały gleby lessowe, a także stosunkowo łagodny klimat. Historia uprawy winnej latorośli na tych terenach sięga XVI wieku, a na jej kartach warta odnotowania jest zwłaszcza rok 2008. Wtedy to tutejsi winiarze – jako pierwsi w Polsce – przyjęli regionalną Kartę Winnic. Choć jej założenia dotyczące uprawy i sposobów winifikacji czy pożądanych parametrów samego wina oraz winiarskiej etyki nie są obligatoryjne, najpiękniej wyraża się w niej dążenie lokalnych winiarzy do uzyskania i utrzymania regionalnego charakteru wina.

Najpopularniejsze szczepy w regionie

W Małopolsce podstawowo skosztować można takich szczepów jak Cabernet, Rondo, Seyval Blanc, Cortis Hibernal, Bianca czy Marechal Foch. Degustacji oddać się można w jednej z ponad stu lokalnych winnic. Najlepiej zdecydować się na to podczas wielkiego regionalnego wydarzenia, jakim są Dni Otwartych Winnic, odbywające się z reguły przez kilka tygodni w sierpniu i wrześniu. Nie zmienia to faktu, że na Małopolski Szlak Winny warto zawitać także poza sezonem, zwłaszcza jeśli cenimy spokój i kameralny klimat regionalnych winnic.

Sandomierski Szlak Winiarski

Podstawowe informacje

Uprawę winorośli w okolicach Sandomierza rozpoczęli już w I połowie XIII wieku dominikanie. Zakonnicy początkowo produkowali wino liturgiczne. Z czasem jednak, gdy wieść o wysokiej jakości wytwarzanego przez nich trunku rozniosła się, bracia zostali obdarzeni piastowskim przywilejem sprzedaży wina gronowego na terenie całej Europy. Uprawiali winorośl przez około 200 lat. Gdy klimat się ochłodził, szlachetne odmiany rośliny wyginęły i produkcji wina zaprzestano. Śladem po winiarskiej tradycji z tamtego okresu są zachowane po dziś dzień nazwy wsi pod Sandomierzem: Winiary i Winiarki.

Regionalne winiarstwo w okolicach Sandomierza zaczęło odradzać się dopiero po kilku wiekach. Od kilkunastu lat produkcja wina prężnie się tu rozwija, czego dowodem jest wytyczenie Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego. Trasa szlaku liczy około 60 kilometrów. Unikatowa ścieżka turystyczna rozciąga się po urokliwych dolinach Wyżyny Kielecko-Sandomierskiej i obejmuje 9 winnic, z których kilka prowadzi sprzedaż wina gronowego, a niektóre posiadają bazę noclegową dla turystów.

Najpopularniejsze szczepy w regionie Degustacja lokalnego, regionalnego wina

Na wszystkich “winnych” przystankach można skosztować łącznie kilkudziesięciu doskonałej jakości win – od wytrawnych po słodkie, białych, różowych, czerwonych – z takich szczepów, jak: Vitis Vinifera, Pinot Noir, Zweigelt, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy Muscat. Degustacji można się oddać także podczas corocznego Święta Młodego Wina w Sandomierzu przypadającego w trzeci weekend listopada.

Na koniec, warto wyróżnić najpopularniejszą winnicę w kraju, która co prawda nie leży na żadnym szlaku winiarskim, lecz stanowi duży, nowoczesny, samowystarczalny kompleks, a jej produkty w ostatnich latach wygrywają w zasadzie wszystkie ogólnopolskiej konkursy. Mowa o:

Winnica Turnau

Remont dziewiętnastowiecznego budynku w Baniewicach koło Szczecina pozwolił na stworzenie nowoczesnej winnicy z własną przetwórnią. Za całym konceptem stoi rodzina Turnauów, postanowili oni połączyć swoje siły i wykreować miejsce, które spełni ich marzenie o powrocie do rodzinnych tradycji. Do współpracy zaprosili także Franka Fausta, cenionego twórcę win z Nadrenii. Choć pierwsze wino zostało zaprezentowane dopiero w 2015 roku, to właśnie to miejsce cieszy się obecnie prawdopodobnie największym uznaniem na polskim rynku. Winnica liczy w sumie aż 28 hektarów powierzchni. Parcele obsadzone są głównie szczepami Solaris, Johanniter, Riesling, Hibernal, Seyval Blanc, Rondo, Regent i Cabernet. Produkowane jest tam także wino lodowe z zamarzniętych zimą owoców. W zabytkowym budynku znaduje się dodatkowo sala degustacyjno-koncertowa oraz imponujący sklep z lokalnymi trunkami.

Zwiedzanie Winnicy Turnau trwa 2,5 godziny i podzielone jest na trzy etapy:

  • Spacer po winnicy
  • Zwiedzanie winiarni
  • Degustacja.

Dla osób, które przyjeżdżają z daleka udostępniany jest dom gościnny, w którym znajduje się pięć pokoi o wysokim standardzie. W ofercie winnicy znajdziemy kilkanaście produktów, w tym wysokiej klasy słodkie wina lodowe. Flagowym jest wytrawne białe wino Solaris. Warto skosztować także Rieslinga oraz półwytrawnego Hibernala. Wspomniane słodkie Wino Lodowe także jest godne uwagi.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments