Najdroższe jedzenie na świecie – za te produkty zapłacimy krocie

342

najdroższe produkty spożywczeCzęść z nas nie przywiązuje szczególnej wagi do jedzenia, ta czynność dla niektórych stanowi po prostu potrzebę fizjologiczną. Dla wielu jednak jest ono prawdziwą pasją, być może nawet uważają je za największą przyjemność w życiu. Tacy fascynaci sztuki kulinarnej nigdy się nie zrażają, wciąż poszukują nowych, zaskakujących smaków i produktów niepowtarzalnej jakości. Jednak posiadanie tak wyrafinowanych kubków smakowych i próby zaspokajania ich potrzeb często wiążą się z astronomicznymi kosztami. W konsekwencji, mimo iż ceny potrafią zszokować większość z nas, to chętnych na tak wymyślne produkty do jedzenia wcale nie brakuje. Poznaj najdroższe produkty spożywcze, czyli prawdziwe przysmaki dla bogaczy.

Zacznijmy od produktów mięsnych.

Wołowina Wagyu

To najdroższa wołowina na świecie. Pochodzi z mięsa krów hodowanych w okolicach japońskiego miasta Kobe. Słynie ze swojego wyjątkowego, soczystego smaku. Co ciekawe, surowe mięso wygląda jakby było oszronione, z powodu intensywnej, równomiernej marmurkowatości. Zawiera również o wiele więcej kwasów omega 3 i omega 6. Co więcej, bydło tej rasy ma szczególne warunki chowu. Dla przykładu oprócz paszy codziennie podaje się krowom piwo w celu zaostrzenia apetytu. Dodatkowo są one codziennie masowane, co powoduje właśnie odkładanie się cienkiej warstwy tłuszczu i powstawanie marmurkowatości. Cena? Kilogram kosztuje około 1200 złotych.

Zostańmy w temacie mięsa, lecz zaprezentujmy ekskluzywną szynkę.

Najdroższe produkty spożywcze – Szynka Iberico

To najdroższa szynka na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, produkowana jest z rzadkiej rasy czarnych świń iberyjskich z hodowli farmera Manuela Maldonado. Chowane są one w górach na południu i południowym zachodzie Hiszpanii. Świnie te jedzą głównie żołędzie, a wypasane są na specjalnych pastwiskach, gdzie rosną dęby korkowe. Szynkę z ich mięsa marynuje się przez trzy lata, zanim dopuszcza się ją do sprzedaży. Udziec szynki Iberico ważący około 7 kilogramów kosztuje 8 tysięcy złotych.

Jaka jest natomiast najdroższa ryba przeznaczona do jedzenia?

Tuńczyk błękitnopłetwy

To właśnie mięso tuńczyka błękitnopłetwego jest najbardziej cenione przez smakoszy spośród wszystkich gatunków ryb. Jego ciało ma kształt cygara. Jest solidnie zbudowany i porusza się z prędkością 80 kilometrów na godzinę.

Cena? Na aukcjach rybnych średnio za ważącego niewiele ponad 200 kilogramów tuńczyka błękitnopłetwego trzeba zapłacić około 730 tysięcy dolarów. Kilka lat temu jednak okaz ważący 222 kg sprzedano na targu rybnym w Tokio za rekordowe 1,38 miliona euro. Kupił go właściciel sieci restauracji Sushi Zanmai. Co ciekawe, obiecywał on jednak, że cena pojedynczego kawałka sushi z tej ryby w jego lokalu będzie kosztować jedynie 3,5 euro.

Zostańmy w temacie ryb, lecz przyjrzyjmy się innemu produktowi z nimi związanym.

Kawior Almas i najdroższe produkty spożywcze

Kawior Almas uznawany jest na całym świecie za synonim luksusu. Pochodzi on z ikry bieług – stuletnich białych jesiotrów żyjących w Morzu Kaspijskim. Produkuje się go w Iranie, a sprzedawany jest wyłącznie w Londynie – w Caviar House & Prunier. Pakowany jest w puszki z 24-karatowego złota. Posiada jednolitą barwę oraz czystą i pikantną woń. Jest najrzadszy i przez to najdroższy. Kilogram kosztuje 25 tysięcy dolarów.

Przejdźmy teraz do najdroższych grzybów.

Białe trufle

To kolejny przysmak na liście prezentującej najdroższe produkty spożywcze. Ten niezwykle rzadki, niszowy grzyb nazywany jest często brylantem kuchni. Rośnie w takich krajach, jak Włochy, Francja, Hiszpania i Chorwacja. Jednak niezwykle trudno go spotkać, ponieważ rośnie pod ziemią lub w korzeniach drzew, dlatego tropi się go wykorzystując specjalnie wyszkolone psy oraz świnie.

Za prawdziwy rarytas uchodzi już od XVII wieku, kiedy stanowił niezbędny element wyposażenia dyplomatów, którzy wręczali go w prezencie królom i cesarzom. Białe trufle uwielbiał choćby Napoleon Bonaparte.

Dziś ich kilogram kosztuje zazwyczaj od 3 do 5 tysięcy dolarów. Jednak największe okazy sprzedawane są za znacznie większe sumy na specjalnych aukcjach. W 2016 roku w Piemoncie kupiono truflę o wadze 1,5 kilograma za rekordowe 450 tysięcy euro.

Przejdźmy do jedzenia, które uchodzi za zwyczajne i jest nam dobrze znane, lecz w specjalnych odmianach może kosztować prawdziwą fortunę.

Ziemniaki La Bonette

Ziemniaki La Bonette uprawiane są wyłącznie na francuskiej wyspie Noirmoutier położonej na Oceanie Atlantyckim. Ziemia tam jest użyźniania wodorostami. Wielkość zbiorów nie przekracza zwykle 100 ton. Ze względu na delikatność i kruchość bulw zbierane są tylko ręcznie. Mają wyjątkowy, lekko słonawy i trochę cytrusowy posmak. To właśnie te powyższe czynniki kształtują ich absurdalnie wysoką, jak na ziemniaki, cenę. Kilogram kosztuje 500 euro.

Czas zaprezentować najdroższy gatunek owocu. Jest to:

Arbuz Densuke

Arbuz Densuke nazywany jest czarnym melonem, ponieważ odznacza się właśnie takim kolorem skórki oraz wyjątkowo soczystym i słodkim miąższem. Rośnie wyłącznie na japońskiej wyspie Hokkaido.

Niestety o jego walorach smakowych mogą przekonać się tylko nieliczni, ponieważ każdego roku udaje się wyhodować i zebrać jedynie 65 sztuk. Z tego powodu zazwyczaj są one dawane w prezencie, w artystycznych, ręcznie wykonanych opakowaniach. Kształtuje to również ich astronomiczną cenę – kosztują od 3,5 do 6,1 tysiąca dolarów. Pocieszać może fakt, iż przeciętny egzemplarz waży aż 9 kilogramów.

Jaka z kolei jest najdroższa zupa świata i co w niej wyjątkowego?

Zupa z ptasich gniazd

Gniazda samców z gatunku jaskółek nazywanych salanganami zielonawymi konstruuje się z pewnych wyjątkowych składników budowlanych. Są nimi ikra, jadalne wodorosty oraz ślina tego ptaka. Okazuje się, że jest ona bardzo bogata w wapń, magnez, potas i żelazo. Taka mieszanka stanowi więc w Chinach oraz Indonezji niezwykle wyrafinowany przysmak w formie zupy o dużych właściwościach leczniczych. Miska tej ugotowanej galaretowatej potrawy kosztuje z reguły aż cztery tysiące dolarów.

Jaka z kolei jest najdroższa przyprawa, nawet cenniejsza niż złoto?

Szafran

Szafran to niezwykle ekskluzywna przyprawa, składnik perfum, a nawet barwnik wykorzystywany w przemyśle włókienniczym. Otrzymuje się go z krokusa purpurowego, który rośnie w pasie Morza Śródziemnego i Indiach.

Co ciekawe to roślina powszechnie występująca, lecz żeby wyprodukować pół kilograma szafranu, potrzeba aż 75 tysięcy kwiatów. Sprawę jeszcze bardziej utrudnia fakt, że zbiera się je wyłącznie ręcznie. Z tego powodu kilogram tej szlachetnej, gorzkiej i migdałowej przyprawy kosztuje około 6 tysięcy dolarów. Dodatkowo spożyty w zbyt dużej ilości może doprowadzić konsumenta do śmierci, ale poprawnie dawkowany wykazuje silne właściwości antydepresyjne.

Na sam koniec najdroższy ser świata:

Ser z mleka łosia

W miejscowości Bjurholm w Szwecji, znajduje się jedyne na świecie gospodarstwo rolne produkujące ser z mleka łosia. A konkretnie trzech samic opuszczonych w dzieciństwie przez matkę. Każde z tych trzech 100-kilogramowych zwierząt przez kilka miesięcy w roku – od maja do września, produkuje mleko. Ich dojenie to duże wyzwanie, podczas którego wymagana jest kompletna cisza.

Jednak rodzinie Johannsonów udaje się w ten sposób wytworzyć aż 300 kilogramów sera rocznie. Jego cechą szczególną jest głęboki, lecz jednocześnie delikatny smak. Ma znacznie wyższą zawartość tłuszczu i białka niż produkty na bazie mleka krowiego. Cena? Kilogram kosztuje 1100 dolarów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments