Na jakich produktach spożywczych nie warto oszczędzać?

187

Wielu z nas zmuszonych jest przez sytuację życiową szukać oszczędności wszędzie tam, gdzie to tylko możliwe. Niestety, nie warto ograniczać wydatków i poszukiwać tańszego zamiennika w przypadku każdego produktu. Zasada ta dotyczy w największym stopniu jedzenia. Stare i mądre porzekadła mówią: “Jesteś tym, co jesz” i “w zdrowym ciele, zdrowy duch”. Codzienna dieta powinna być więc smaczna, urozmaicona, zbilansowana i zdrowa. Nie istnieje tu jeden złoty środek dla wszystkich.

Faktem jest jednak, że kluczowa pod tym względem jest jakość produktów spożywczych. A ona niestety wiąże się z ceną. Jeśli więc nie chcemy sobie zaszkodzić, nie powinniśmy oszczędzać na jedzeniu dobrej jakości. Na jakie produkty spożywcze powinniśmy zwrócić szczególną uwagę pod tym względem? Przekonamy się poniżej, na początek:

Jabłka Koszyk jabłek

Jabłko to “polski” owoc, zakładamy więc, że jest bezpieczny. Wydaje nam się, że nie jest pryskany, ponieważ nie musi przemierzyć setek kilometrów, by do nas dotrzeć i przetrwać transport. Nic bardziej mylnego. Plantatorzy “dbają” o skórkę jabłek – nie chcą, by ściemniała, więc mocno pryskają je chemią. Warto uświadomić sobie, że jabłka są czasem przechowane nawet przez kilka miesięcy. Z tego powodu na jabłkach nie warto oszczędzać i kupować te owoce tylko z ekologicznych i sprawdzonych upraw.

Papryki Papryki

Do uprawy i przechowywania papryk stosuje się około 88 różnych pestycydów, to absolutny rekord w kategorii warzyw. Pojedyncza papryka sprzedawana po niskiej cenie ma na sobie około 15 różnych pestycydów – to bezkonkurencyjnie najwyższa liczba spośród całego zbioru produktów żywnościowych. Badania potwierdziły, że część z tych pestycydów jest szkodliwa nie tylko dla owadów (w tym w szczególności pszczół), ale także niestety i ludzi. Dlatego papryka zdecydowanie nie jest produktem spożywczym, na którym należy oszczędzać, najlepiej kupować ją z ekologicznych upraw.

Brzoskwinie i nektarynki Rolnik trzymający brzoskwinie

Jeśli mamy drzewko brzoskwini w swoim ogródku, to dobrze wiemy jak w rzeczywistości wygląda owoc oraz jak chętnie atakowany jest przez szkodniki. Dlatego uprawiając brzoskwinie i nektarynki na dużą skalę pryska się je pestycydami na potęgę, aby tylko poprawić ich wygląd. Okazuje się, że ​​96% wszystkich brzoskwiń i 100% importowanych nektarynek sprzedawanych w supermarketach przeszły test dla obecności pestycydów z wynikiem pozytywnym. Co więcej, w przypadku importowanych nektarynek ich ilość była rekordowa wśród owoców. Z tego powodu brzoskwinie i nektarynki powinno się kupować jedynie z ekologicznych, sprawdzonych upraw.

Warzywa liściaste Uprawa warzyw liściastych w szklarni

Organofosforany, a konkretnie: acetamipryd i imidakloprid, uznawane są za najbardziej szkodliwą klasę pestycydów, nazywaną często neurotoksynami. Niestety, znajdziemy je w zielonych warzywach liściastych, takich jak jarmuż, różne kapusty, sałata, kalafior, brokuł czy szpinak. Są w nich związki chemiczne kiedyś używane do produkcji broni chemicznej. Ich użycie w rolnictwie w Europie jest poddane ścisłym restrykcjom, jednak nie zmienia to faktu, że niestety są powszechnie stosowane w uprawach. Badania wykazały, że nawet krótkotrwały kontakt z organofosforanami może znacząco rozregulowywać system hormonalny. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci. Z tego powodu, warto zadbać o zdrowie własne i swoich dzieci – na warzywach liściastych absolutnie nie powinno się oszczędzać i kupować tych sprzedawanych najtaniej w supermarketach i dyskontach.

Winogrona Uprawa winogron

Do uprawy i przechowywania winogron używa się około 64 różnych pestycydów. To druga największa liczba wśród owoców, po nektarynkach. Główny środek chroniący winogrona przed szkodnikami nosi nazwę chloropiryfos i jest groźny dla zdrowia. Co istotne, nie tylko spożywanie winogron naraża nas na działanie tego szkodliwego związku, ale już przebywanie czy mieszkanie w pobliżu plantacji pryskanej chemią zagraża zdrowiu. Chloropiryfos jest szczególnie toksyczny dla mózgu, zwłaszcza dzieci. Niestety jego rozpylanie na winogrona to powszechna praktyka. Z tego powodu, powinno się kupować ten owoc wyłącznie z upraw ekologicznych.

Ogórki Ogórki

Na tanich ogórkach z supermarketów w badaniach także wykryto ponad 80 różnych pestycydów, z których część jest podejrzewana o zaburzenia w pracy hormonów i ryzyko wystąpienia raka. Szczególny niepokój budzi karbendazym, środek grzybobójczy, który jest uważany za prawdopodobny czynnik rakotwórczy. Z tego powodu ogórek to kolejny produkt, na którym nie powinno się oszczędzać i wybierać te droższe, z ekologicznych upraw.

Miód Słoik miodu

Miód nie bez powodu uznaje się za panaceum na wiele schorzeń. W końcu produkt ten skutecznie wspiera naturalne siły immunologiczne organizmu. Na tym jednak jego “magiczne” właściwości się nie kończą. Miód wykazuje właściwości antybakteryjne, wzmacnia pracę serca i mózgu, obniża ciśnienie krwi, leczy wątrobę, pomaga w spokojnym zasypianiu. A to tylko niektóre z jego licznych prozdrowotnych właściwości. Na rynku spotkamy jednak wiele miodów, których jakość może pozostawiać wiele do życzenia. Zwracajmy uwagę na to, czy miód został wyprodukowany w Polsce albo w innym kraju Unii Europejskiej. Coraz częściej można spotkać miody pochodzące z Chin albo mieszanki miodów z UE i spoza UE. Na pewno warto zdecydować się na miody pochodzące z „konkretnych” pasiek, od producentów cieszących się uznaniem klientów.

Czosnek Czosnek

Czosnek, obok miodu, uznawany jest za jeden z najlepszych naturalnych środków wzmacniających odporność. Produkt ten także wykazuje działanie antywirusowe, wspomaga trawienie, chroni przed problemami z sercem i ciśnieniem tętniczym, a jego spożywanie może nas nawet uchronić przed udarem. Warto dodać, że wymieniony powyżej został tylko niewielki „spis” jego prozdrowotnych właściwości. Aby móc z nich w pełni korzystać, warto wybierać czosnek polski. Na rynku możemy znaleźć sporo czosnku chińskiego i z innych krajów. Eksperci przekonują, że ten pochodzący z polskich upraw, ma najwięcej właściwości leczniczych. Poznamy go przede wszystkim po barwie – jest różowy (chiński – śnieżnobiały, dużo większy, a w smaku zdecydowanie łagodniejszy).

Pomidory Rolnik trzymająca pomidory

Pomidory to jedne z najzdrowszych warzyw, są pełne witamin (zawierają witaminy A, E, C, K, B6, tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy), minerałów (takich, jak wapń, żelazo, fosfor, potas, magnez, sód, cynk) i innych zdrowych składników (takich, jak likopen). Ponadto, pomidory zapobiegają miażdżycy, zawałom, nowotworom i wspierają naturalną odporność organizmu. Warto więc po nie sięgać – przede wszystkim w sezonie, a poza nim – po przetwory na ich bazie, które wykazują jeszcze lepsze właściwości zdrowotne. Jest jednak jeden warunek – pomidory muszą pochodzić ze zdrowych, ekologicznych upraw. W przypadku tanich, sprzedawanych w supermarketach pomidorów stosowane są niestety pestycydy i chemia grzybobójcza, by nie dopuścić do rozwoju chorób tych warzyw. Chemia ta jest szczególnie groźna dla układu nerwowego.

Soki owocowe i warzywne Sok owocowy w butelce

Soki owocowe i warzywne co do zasady nie mogą zawierać konserwantów, aromatów, słodzików, oraz substancji poprawiających smak, barwę lub konsystencję soku. Nie oznacza to jednak, że każdy “sok 100%” ma taką samą wartość. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zakup soku z tłoczonych owoców czy warzyw, zamiast soku wyrabianego z koncentratów owocowych lub warzywnych. W ten sposób produkowane są soki bezpośrednio z wyciśniętych owoców lub warzyw. Warto także wiedzieć, że są one pasteryzowane w niskiej temperaturze, dzięki czemu zachowują o wiele więcej witamin i minerałów.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments