Większość oferowanej współcześnie żywności to produkty bez skazy, o wysokim nasyceniu kolorów i intensywnym zapachu. Zwykle trudno się im oprzeć, a co więcej dobrze smakują. Jednak czy wpływają one korzystnie na nasze zdrowie? Z reguły niestety niekoniecznie. Coraz więcej osób zdaje sobie z tego sprawę, dlatego w ostatnich latach rośnie popularność jedzenia organicznego i ekologicznego. Czym jest żywność organiczna i ile kosztuje? Dowiecie się poniżej.
Spis treści
Żywność organiczna – podstawowe informacje
Organic food to określenie stosowane wobec żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Jednak, nie tylko mowa tu o roślinach, a także mięsie i innych wyrobach pochodzenia zwierzęcego, jak choćby mleko.
Hodowcy nie mogą podawać tym stworzeniom hormonów, antybiotyków i innych szkodliwych substancji, zaś one same mają funkcjonować w dobrych warunkach. Takie sposoby wytwarzania jedzenia mają zapewniać ochronę zdrowia społeczeństwa i środowiska oraz stanowić system zrównoważony pod względem:
- Ekologicznym, nie obciąża środowiska w większym stopniu niż naturalne ekosystemy
- Ekonomicznym, jest w dużym stopniu niezależny od nakładów zewnętrznych
- Społecznym, umożliwia zachowanie oraz rozwój wsi i rolnictwa
Producenci i przetwórcy żywności organicznej mają obowiązek oznaczenia swoich produktów specjalnymi certyfikatami. W Unii Europejskiej produkcja takiego jedzenia regulowana jest rozporządzeniem, czyli aktem prawnym najwyższej rangi. Jest ono także oznaczane specjalnym logo – można ją rozpoznać po tzw. euroliściu.
Czy przy tak niewątpliwych zaletach, żywność organiczna posiada jakieś wady? Niestety tak, mowa tu oczywiście o cenie. Certyfikowane ekologiczne produkty wysokiej jakości są niestety znacznie droższe. Pracochłonne metody wytwarzania oraz naturalne zabiegi pielęgnacyjne to znacznie większy wydatek dla rolników niż pestycydy i sztuczne upiększacze.
Nie zmienia to oczywiście faktu, że spożywanie takiego jedzenia pozytywnie wpływa na samopoczucie, kondycję fizyczną i wygląd, jest to więc niezwykle skuteczna profilaktyka zdrowotna. Przekonajmy się ile w praktyce wynoszą różnice cen tych produktów.
Ekologiczne owoce – ceny
Zacznijmy od najpopularniejszych polskich owoców, czyli jabłek. Średnia cena ich konwencjonalnej produkcji wynosi obecnie 6 złotych. Ile natomiast certyfikowane organiczne? Zazwyczaj około 12 PLN, tak więc dwukrotnie więcej. Warto jednak zauważyć, że te owoce w zwykłej odsłonie są szczególnie narażone na działanie pestycydów, więc kupowanie ich organicznej formy jak najbardziej ma sens.
Gruszki są odrobinę droższe, ich zwyczajna średnia cena wynosi 8 złotych za kilogram, natomiast organicznej produkcji już 17 PLN. W przypadku pestycydów, sytuacja z nimi wygląda podobnie do jabłek.
Banany? Organiczne kosztują tyle co jabłka, czyli 12 złotych za kilogram, natomiast konwencjonalne są zwykle wyraźnie tańsze – około 4,50 PLN. Co więcej, nie zawierają one dużych ilości pestycydów, więc w tym przypadku chyba niekoniecznie warto tak przepłacać.
Cytryny? Konwencjonalne średnio 8,80 złotych za kilogram, natomiast organiczne zwykle 15 PLN.
Pomarańcze? Organiczne 16 złotych za kilogram, z kolei konwencjonalne wyraźnie tańsze – 6 PLN.
Z cytrusów popularne są jeszcze grejpfruty. W ich przypadku cena konwencjonalnej produkcji wynosi około 8 złotych za kilogram, a organicznej 18 PLN.
Kiwi? Konwencjonalne około 7 złotych za kilogram, natomiast organiczne aż 20,5 PLN. Co więcej, te owoce także nie zawierają dużych ilości pestycydów, więc wydaje się, że to niezbyt opłacalny zakup.
Organiczne warzywa – ceny
Na początek najczęściej wykorzystywany produkt, czyli ziemniaki. Średnia cena konwencjonalnych wynosi aktualnie około 2,40 złotych za kilogram. Z kolei organiczne to koszt rzędu 8,50 PLN. Mimo tego, warto się na nie decydować, ponieważ z reguły są silnie pryskane i nawożone.
Marchew? Konwencjonalna to koszt około 4 złotych za kilogram. Natomiast cena organicznej wynosi już 10 PLN. Nie zmienia to faktu, że sytuacja jest tu podobna, jak w przypadku ziemniaków, więc opłaca się trochę dopłacić.
Pomidory? Cena konwencjonalnych z reguły wynosi około 4,20 złotych za kilogram, natomiast organiczne to już koszt około 19 PLN.
Papryka czerwona? Zwykła kosztują średnio 12 złotych za kilogram, a z kolei organiczna 20 PLN.
Buraki czerwone? Konwencjonalnej produkcji około 2,50 złotych za kilogram, a organiczne to już koszt rzędu 8 PLN.
Cebula? Cena zwyczajnej wynosi aktualnie 4 złote za kilogram, natomiast organicznej 9 PLN.
Sałata? Konwencjonalna średnio kosztuje 4 złote za sztukę, a z kolei organicznej produkcji 8,50 PLN.
Ogórki? Średnia cena gruntowych ogórków konwencjonalnych wynosi 6 złotych za kilogram, natomiast ekologicznych 11 PLN.
Kapusta biała? Koszt zwykłej wynosi średnio 2 złote za kilogram, natomiast za organiczną trzeba zapłacić już 7 PLN.
Przejdźmy więc teraz do produktów pochodzenia zwierzęcego, skoncentrujmy się na wędlinach.
Organiczne mięsa i wędliny – ceny
Zacznijmy od bardzo popularnego produktu – parówek. Zwyczajne, sprzedawane w każdym markecie kosztują średnio 4,60 złotych. Organiczne to już z kolei wydatek 12 PLN.
Tradycyjna polędwica? W przypadku tych konwencjonalnej produkcji cena wynosi około 30 złotych za kilogram. Z kolei organiczne to już koszt 70 PLN.
Kurczak? Tutaj różnica jest wyjątkowo duża, ponieważ koszt zwykłej tuszy wynosi średnio 7,50 złotych za kilogram, a ekologicznego aż 45 PLN.
Schab bez kości? Sytuacja wygląda podobnie, koszt konwencjonalnego wynosi średnio 18,30 złotych za kilogram, a organicznego aż 70 PLN.
Kiełbasa wiejska? Konwencjonalna kosztuje średnio 27 złotych za kilogram, natomiast organiczna 50 PLN.
Szynka? Średnia cena zwyczajnej wynosi około 35 złotych za kilogram, a organiczna to już koszt rzędu 60 PLN.
Żywność organiczna – czy to się opłaca?
Jak więc widzimy koszty organicznego jedzenia w Polsce są dość wysokie zwłaszcza w stosunku do konwencjonalnego. Nie zmienia to oczywiście faktu, iż korzyści z diety opartej na tych produktach są dla naszego zdrowia po prostu nie do przecenienia, tak więc mimo wszystko nie warto się zniechęcać.
W innym przypadku, pozostaje mieć nadzieję, że wraz ze wzrostem popularności organic food, znacznie zwiększy się konkurencja na tym rynku, dzięki czemu ceny wyżej wskazanych produktów w przyszłości spadną.