Dlaczego warto analizować skład produktów spożywczych?

139

Rynek spożywczy w Polsce staje się z każdym rokiem coraz bardziej urozmaicony. W efekcie, dziś w sklepach możemy zazwyczaj wybierać między kilkoma, a nawet kilkunastoma wersjami tego samego produktu. Który wyrób będzie smaczny i zdrowy? Niestety coraz częściej możemy również natrafić na wysoko przetworzone artykuły. Tuż obok nich przeważnie stoją na półkach produkty o krótkim, czystym składzie.

Aby dobrze wybrać wystarczy wyrobić w sobie nawyk czytania etykiet, analizowania ich składu. Jakie korzyści dla naszego zdrowia przyniesie taka czynność? Przekonamy się w dalszej części tekstu. Zacznijmy jednak od wyjaśnienia jak w ogóle powinno się czytać etykiety:

Jak prawidłowo analizować skład produktów spożywczych? Dziecko czyta etykietę na opakowaniu słodyczy

Należy pamiętać, że skład ułożony jest pod względem ilości występowania. To bardzo ważne. Na co więc zwrócić uwagę, sięgając po produkt spożywczy?

  1. Na trzy pierwsze pozycje – ważne, aby były na nich wymienione składniki, których się spodziewamy. Kiedy chcemy kupić sałatkę warzywną, wybierzmy taką, która w składzie ma jak najwięcej warzyw.
  2. Na konserwanty – substancje chemiczne dodawane do żywności w celu poprawienia jej walorów określane są zawsze symbolem “E”. Wśród nich są między innymi barwniki (grupa E100), konserwanty (E200), przeciwutleniacze (E300), emulgatory (E400), wzmacniacze smaku (E600) i sztuczne słodziki (E900). Im jest ich mniej, tym lepiej.
  3. Na kaloryczność produktu – podawana jest na 100 gramów produktu oraz proporcjonalnie do objętości całego opakowania. Ilość kalorii jest powiązana z ilością cukru.
  4. Na węglowodany – cukier kryje się pod ponad 80 nazwami. Przeciętny Polak w ciągu roku spożywa go aż 44,5 kilograma. Owszem, kawę, czy herbatę słodzimy rzadziej niż w niektórych krajach Unii Europejskiej, ale konsumujemy cukier nieświadomie, w produktach przetworzonych, zwłaszcza w napojach gazowanych. Dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwracać właśnie na zawartość cukrów w produktach, które kupujemy – na ogół im mniejsza, tym lepiej. Jednak nie każdy cukier jest zły. Warto wybierać produkty zawierające błonnik, który wpływa korzystnie choćby na pasaż treści jelitowej.
  5. Na wartość odżywczą produktu – zwykle przedstawiona jest ona za pomocą tabeli, która wskazuje wartość energetyczną, zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu podawaną w gramach.
  6. Na zawartość tłuszczu – to jedno ze źródeł naszego życiowego “paliwa”, którego pewną ilość musimy spożyć, aby funkcjonować. Najlepiej jednak wybierać produkty zawierające dobre tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe nasycone najlepiej jest natomiast omijać.
  7. Na zawartość witamin i składnikach mineralnych – to dla odmiany elementy, które w składzie produktów spożywczych stanowią zaletę. Doceńmy zatem wyroby, które zawierają sporą ilość witamin, żelazo, wapń czy magnez.
  8. Na substancje uczulające (alergeny) – informacje o składnikach alergennych w składzie produktu są niezbędne, aby zapobiec ewentualnej reakcji alergicznej. Do takich składników zaliczamy: zboża zawierające gluten, skorupiaki i mięczaki, jaja, ryby, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, nasiona sezamu, łubin.

Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych?

Zaczniesz unikać produktów słabej jakości, takich jak:

  • Produkty wysoko przetworzone
  • Produkty mocno zakonserwowane
  • Produkty, w których składniki z oryginalnej receptury zastąpiono tańszymi odpowiednikami.

Sztuczne dodatki w nich zawarte nie tylko zastępują miejsce naturalnym składnikom, ale spożywane w większej ilości mogą przyczyniać się do rozwoju chorób dietozależnych, takich jak: nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, choroby serca czy różnego rodzaju alergie pokarmowe. W Polsce ponad połowa zarejestrowanej zachorowalności, chorobowości, niepełnosprawności, przedwczesnego inwalidztwa i zgonów, w tym przedwczesnych, jest przede wszystkim konsekwencją chorób powstających na tle wadliwego żywienia, nieodpowiedniej jakości zdrowotnej żywności oraz zbyt niskiej aktywności fizycznej.

Czytając etykiety, możemy skutecznie wyeliminować tego typu artykuły ze swojej diety i zastąpić je zdrowszymi zamiennikami.

Zdrowszy organizm = krok w stronę wymarzonej sylwetki Zdrowe i niezdrowe jedzenie + typy sylwetki

Praktycznie każdy z nas chciałby poprawić swoją sylwetkę. Nawet jeśli nasza waga utrzymuje się na prawidłowym poziomie, to zawsze wolelibyśmy coś poprawić w naszym ciele – choćby muskulaturę – aby po prostu poczuć się lepiej ze sobą. Z reguły wymaga to jednak restrykcyjnej diety i wyczerpujących ćwiczeń.

Dążenie do tego celu warto zatem zacząć od małych kroków. Jednym z nich, na dłuższą metę niezbędnym, jest właśnie czytanie etykiet. Gdy wykreślimy ze swojej listy zakupów słabe jakościowo produkty, które negatywnie wpływają na zdrowie i ciało, nasza kondycja fizyczna oraz sylwetka powinny się automatycznie zacząć poprawiać, a ewentualne zbędne kilogramy zaczną znikać.

Co może nam pomóc w analizowaniu składu produktów spożywczych?

Substancji dodatkowych w żywności jest ponad dwa tysiące. Nie sposób zapamiętać wszystkich nazw i skrótów E. Nie wszystkie także mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie – jak choćby kwas askorbinowy (E300), czyli witamina C. Pomocne w analizowaniu składów żywności są dziś aplikacje na smartfony. Wiele z nich, po zeskanowaniu kodu kreskowego, informuje nas o dodatkach E w składzie, ale i innych elementach, które się w nich znajdują, oraz ich wpływie na zdrowie człowieka.

Podsumowanie

Nie ma żadnych wątpliwości, że warto czytać etykiety produktów spożywczych i analizować ich skład. Wyrobienie sobie tego nawyku przynosi absolutnie same korzyści. Wykonywanie zakupów spożywczych w ten sposób powinno przynieść pozytywne zmiany w naszym życiu, a gdy zaczniemy dostrzegać te satysfakcjonujące rezultaty, to siłą rozpędu i pozytywnego nastawienia możemy przejść do kolejnych czynności wpływających korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. W końcu powiedzenie „Jesteś tym, co jesz” nie powstało bez powodu. Wszystko tutaj zależy od nas, a konkretnie od naszej motywacji do działania. Warto więc zacząć od małych kroków, takich jak czytanie etykiet na zakupach.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments