Zainwestuj we własny sad owocowy i oszczędzaj przez lata

166

Kto z nas nie pamięta wspaniałego, wyjątkowego smaku owoców i warzyw z ogródka cioci, babci czy kogoś innego? Doskonale wiemy więc, że jabłka, gruszki czy śliwki prosto z drzewa smakują zupełnie inaczej niż ze sklepu. Jeśli tylko dysponujemy działką rolną, możemy pokusić się o założenie zdrowego, ekologicznego sadu owocowego.

Co więcej, może to okazać się świetnym pomysłem na niewielki biznes. Wyjść jest tutaj wiele, zebrane plony możemy następnie sprzedać lub przetworzyć, produkując dżemy, soki czy cydry. Warto o tym pomyśleć właśnie teraz, ponieważ najlepszym okresem na sadzenie drzew owocowych jest jesień, a konkretnie okres od początku października do pierwszych przymrozków. Jak zatem założyć własny sad owocowy i przez lata na nim zarabiać? Przekonamy się poniżej:

Sad owocowy – podstawowe informacje Rosnące gruszki na gruszy

Sad to po prostu obszar uprawy drzew lub krzewów dostarczających jadalnych owoców. Wyróżniamy sady prowadzone przez indywidualnych sadowników oraz spółdzielnie. Plantacje takie mogą być nastawione jedynie na wytwarzanie owoców lub działać przy przetwórniach.

Obecnie, wśród sadów obsadzonych „nowoczesnymi” niskopiennymi odmianami nastawionymi na wielkotowarową produkcję, istnieją wciąż tradycyjne sady przydomowe. Zbiór owoców stanowi w nich dodatek do innej działalności rolniczej, a większość owoców jest zwykle przeznaczona do konsumpcji w gospodarstwie. Jedynie nadwyżki są sprzedawane, na przykład na lokalnych targach.

Specjalne sady ekologiczne

Specjalnymi rodzajami sadów są plantacje ekologiczne. Bardzo często rolnicy prowadzący taką działalność zajmują się od razu przetwórstwem, produkując oznaczone specjalnym certyfikatem dżemy, kompoty, soki, cydry lub wina owocowe. Ze względu na rosnącą obecnie świadomość proekologiczną konsumentów, a także wyjątkowy smak tego typu wyrobów, bywa to przedsięwzięcie bardzo opłacalne.

Powierzchnia sadu

Planując uprawę sadu owocowego, musimy rozważyć czy ma on stanowić główne źródło dochodu, dodatkowe, a może produkować owoce jedynie na nasz własny użytek? Przy zakładaniu plantacji należy więc wziąć pod uwagę wydajność z hektara. Dla różnych gatunków, a nawet odmian, jest ona inna. Duże znaczenie ma także kultura rolna, czyli ilość oprysków, nawożenie i różnego rodzaju zabiegi pielęgnacyjne. Przyjmuje się jednak, że z popularnych drzew owocowych w naszych warunkach klimatycznych można uzyskać średnio:

  • Jabłonie – około 40 ton na hektar
  • Śliwy – około 20 ton na hektar
  • Grusze – około 20 ton na hektar
  • Wiśnie – około 10 ton na hektar
  • Czereśnie – około 10 ton na hektar

Zakładanie sadu

Wymagania dotyczące miejsca sadzenia

Większość gatunków drzew owocowych wymaga miejsc nasłonecznionych, ale zacisznych. Jest to bardzo ważne zwłaszcza dla jabłoni. Rosną one dobrze na południowych stokach łagodnych wzniesień. Należy unikać sadzenia drzew w dolinach i nieckach, ponieważ występują tam zastoiska mrozowe, które przełożą się na niższe plony. Z tego również powodu dla większości drzew nie będą odpowiednie rejony górskie i podgórskie, gdzie klimat jest zimniejszy, a głębokie spadki temperatur możliwe są nawet pod koniec maja lub na początku czerwca.

Kolejny ważny aspekt to zbadanie poziomu wód gruntowych – ich głębokość powinna wynosić nie mniej niż 70-100 centymetrów. Starsze odmiany drzew tolerują poziom nawet do 50 centymetrów.

Ponadto, sad wymaga dość żyznej ziemi. Najlepsze są gleby gliniaste i gliniasto-piaszczyste, średnio zwięzłe. Odczyn pH powinien wynosić około 5,5-6,5.

Sadzenie i uprawa drzew owocowych

Przed posadzeniem drzew trzeba także przygotować podłoże. Niezbędna jest orka, a na ziemi skłonnej do ubijania się zabieg głęboszowania do 70-80 centymetrów. Pozwoli on uniknąć sytuacji związanej z występowaniem podeszwy podłużnej. Zwłaszcza na glebach ciężkich i średnio/słabo przepuszczalnych może powstać warstwa ubitej ziemi, która utrudnia odpływ wody i przyswajanie substancji mineralnych.

Następnie glebę się wapnuje, a dopiero później nawozi nawozami fosforowo-potasowymi. Należy pamiętać, że drzewa owocowe o tradycyjnym pokroju sadzimy w odstępach co 4 metry, natomiast półkarłowe co 2-3 metry. Odmiany karłowe oraz krzewy umieszcza się w rzędach nawet co 1 metr.

Co bardzo ważne, wszystkie drzewa i krzewy owocowe wymagają regularnego przycinania oraz nawożenia. Młode drzewka powinno się także palikować, aby ustabilizować ich pozycje przy słabo jeszcze rozwiniętym systemie korzeniowym. Szczególnie zaś należy uważać, aby nie dopuścić do zmęczenia gleby, co skutkowałoby słabymi plonami. Natomiast nawozy chemiczne i środki ochrony roślin absolutnie nie są wskazane we własnym, niedużym sadzie.

Wybór drzew owocowych Rosnące śliwki na śliwie

Kwestią kluczową jest odpowiedni do naszych potrzeb dobór gatunków. Należy przy tym pamiętać, że nowoczesne odmiany, chociaż dają efektownie wyglądające i bardzo smaczne owoce, z reguły są dużo bardziej wrażliwe na mróz, szkodniki oraz choroby od odmian tradycyjnych. Oto uniwersalne odmiany drzew owocowych do sadów różnego typu:

  • Jabłonie: Gold Milenium, Antonówka, Golden Delicious, Muna
  • Grusze: Faworytka, Bonkreta Wiliamsa, Triumf Packhama
  • Śliwy: Herman, Cacanska Rana, Haganta
  • Czereśnie: Rivan, Burlat, Merton Premier
  • Wiśnie: Kelleris, Nefris, Nana, Debreceni Botermo

Wybierając drzewa do sadu, trzeba pamiętać, że poszczególne odmiany będą się różnić nie tylko wyglądem owoców, ale także terminem owocowania. Jeżeli planujemy założyć gospodarstwo ekologiczne, warto również pochylić się nad tradycyjnymi odmianami owoców.

Podczas kupowania drzew do sadu należy korzystać z usług certyfikowanych szkółek oraz centrów ogrodniczych. Nabywa się zwykle drzewka jednoroczne – okulanty; lub dwuroczne, które mają kilka pędów bocznych. Sadzonki mogą być z odkrytym systemem korzeniowym lub z korzeniami w specjalnej siatce, którą zakopuje się w ziemi (jest biodegradowalna).

Podczas zakupu należy również zwrócić uwagę na wszelkiego rodzaju uszkodzenia i nietypowy wygląd drzewek. Ciemne przebarwienia mogą być bowiem znakiem przemarznięcia lub chorób. Zarażone drzewko nie dość, że samo zmarnieje, to jeszcze może przenieść chorobę na resztę plantacji. Sadzonki także w żadnym wypadku nie powinny być też wysuszone oraz nosić śladów żerowania szkodników. Warto więc uważać na “promocje” i starannie przyglądać się przecenionym egzemplarzom.

Zakup ziemi na założenie sadu

Aby założyć sad, należy mieć ziemię rolną. Można ją także do tego celu wydzierżawić lub nabyć. Teoretycznie bez większych przeszkód zrobią to osoby ze statusem rolnika indywidualnego. Osoba bez statusu rolnika może natomiast spróbować kupić ziemię rolną o powierzchni do 1 hektara. Na taką transakcję musi jednak wyrazić zgodę Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Nabywca działki może następnie spróbować zdobyć potrzebne kwalifikacje rolnicze, aby po kilku latach móc rozszerzyć działalność. Trzeba przy tym pamiętać, że nawet hektarowy sad przyniesie całkiem niezłe plony, a co za tym idzie, może stanowić ważne źródło dodatkowego dochodu. Taki areał będzie też odpowiedni, jeżeli myślimy choćby o wytwarzaniu ekologicznych produktów klasy premium.

Warto tutaj dodać, że nawet drzewa posadzone w ogródku działkowym lub przydomowy sad owocowy pozwolą zaopatrzyć się w całkiem spory zapas jabłek czy gruszek do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Ponadto, nadwyżkę można sprzedać choćby na targu lub do restauracji. Pod założenie sadu tego typu zazwyczaj przeznacza się około 30% powierzchni działki.

Inwestycja wymaga czasu

Należy także zdawać sobie sprawę, że aby sad zaczął na siebie zarabiać, musi upłynąć kilka lat. W tym czasie bardzo korzystne okazują się różne dopłaty do rolnictwa, zwłaszcza przy sadzeniu odmian wspieranych przez Unię Europejską. Specjalne programy pomocowe dostępne są również dla rolników ekologicznych.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments