Stanowisko traci manager jednej z największych firm świata

217

Steve Easterbrook przestał być dyrektorem generalnym firmy McDonald’s. Dlaczego? Powodem jest ponoć związek z jednym z podległych mu pracowników. Czy jednak aby na pewno chodzi tylko o to?

„To był błąd. (…) Biorąc pod uwagę wartości firmy, zgadzam się z zarządem, że nadszedł czas, abym odszedł”

– przyznaje teraz Easterbrook w e-mailu, który wysłał do swoich pracowników. Do wiadomości dotarł PAP. CEO zrezygnował też z członkostwa w zarządzie giganta.

Sprawa owiana tajemnicą

Sprawa jest w pewnym sensie nadal owiana tajemnicą. Sam McDonald’s nie podaje więcej szczegółów.

Tymczasowo na czele firmy stanie Chris Kempczinski. Jednocześnie dołączy też do zarządu firmy w miejsce poprzednika. Po ogłoszeniu swojej nominacji podkreślił, że spodziewa się, że gigant rynku fast foodów będzie kontynuować obowiązujący plan rozwoju, jaki ustalono już wcześniej. Sama zmiana CEO ma niewiele zmienić w obecnej strategii firmy.

Media informują też, że nowy szef McDonald’s jest blisko związany z Easterbrookiem. Wnioskują z tego, że prawdopodobnie niewiele zmieni się więc w temacie funkcjonowaniu firmy. PAP przypomina także, że były szef kierował siecią od 2015 roku i w tym czasie jej akcje wzrosły o 96 proc. do 193,94 USD. Przed jego następcą jest więc wielkie wyzwanie.

Problemy McDonald’s

Zmiana CEO to nie jedyne problemy giganta. Nie można wykluczyć, że Easterbrook stracił pracę nie tylko z powodu swoich prywatnych relacji z pracownikiem. Możliwe, że był to jedynie pretekst.

W październiku bowiem zarządzana przez niego firma po raz pierwszy od dwóch lat nie dorównała szacunkom finansowym przewidywanym przez ekspertów z Wall Street. Możliwe, że firma zaczyna mieć problemy.

Jak na razie McDonald’s tłumaczy mniejsze zyski inwestycjami. W USA trwa bowiem przebudowa sieci restauracji, która pochłonęła część funduszy spółki. Faktem są jednak też spadki sprzedaży słynnych zestawów z logiem firmy. Stąd w restauracjach wdraża się też proces przyspieszenia obsługi i automatyzacji pracy, coś, co przed laty sprawiło, że firma stała się międzynarodową potęgą na rynku restauracji.

Please enter your comment!