Stanowisko traci manager jednej z największych firm świata

266

Steve Easterbrook przestał być dyrektorem generalnym firmy McDonald’s. Dlaczego? Powodem jest ponoć związek z jednym z podległych mu pracowników. Czy jednak aby na pewno chodzi tylko o to?

„To był błąd. (…) Biorąc pod uwagę wartości firmy, zgadzam się z zarządem, że nadszedł czas, abym odszedł”

– przyznaje teraz Easterbrook w e-mailu, który wysłał do swoich pracowników. Do wiadomości dotarł PAP. CEO zrezygnował też z członkostwa w zarządzie giganta.

Sprawa owiana tajemnicą

Sprawa jest w pewnym sensie nadal owiana tajemnicą. Sam McDonald’s nie podaje więcej szczegółów.

Tymczasowo na czele firmy stanie Chris Kempczinski. Jednocześnie dołączy też do zarządu firmy w miejsce poprzednika. Po ogłoszeniu swojej nominacji podkreślił, że spodziewa się, że gigant rynku fast foodów będzie kontynuować obowiązujący plan rozwoju, jaki ustalono już wcześniej. Sama zmiana CEO ma niewiele zmienić w obecnej strategii firmy.

Media informują też, że nowy szef McDonald’s jest blisko związany z Easterbrookiem. Wnioskują z tego, że prawdopodobnie niewiele zmieni się więc w temacie funkcjonowaniu firmy. PAP przypomina także, że były szef kierował siecią od 2015 roku i w tym czasie jej akcje wzrosły o 96 proc. do 193,94 USD. Przed jego następcą jest więc wielkie wyzwanie.

Problemy McDonald’s

Zmiana CEO to nie jedyne problemy giganta. Nie można wykluczyć, że Easterbrook stracił pracę nie tylko z powodu swoich prywatnych relacji z pracownikiem. Możliwe, że był to jedynie pretekst.

W październiku bowiem zarządzana przez niego firma po raz pierwszy od dwóch lat nie dorównała szacunkom finansowym przewidywanym przez ekspertów z Wall Street. Możliwe, że firma zaczyna mieć problemy.

Jak na razie McDonald’s tłumaczy mniejsze zyski inwestycjami. W USA trwa bowiem przebudowa sieci restauracji, która pochłonęła część funduszy spółki. Faktem są jednak też spadki sprzedaży słynnych zestawów z logiem firmy. Stąd w restauracjach wdraża się też proces przyspieszenia obsługi i automatyzacji pracy, coś, co przed laty sprawiło, że firma stała się międzynarodową potęgą na rynku restauracji.

Poprzedni artykuł11 sposobów, jak poprawić swoją zdolność kredytową
Następny artykułEuropejski Trybunał Sprawiedliwości rozstrzygnął na niekorzyść Polski…
Jacek Walewski
Redaktor serwisu PortfelPolaka.pl. Pasjonat gospodarki i przemian, jakie w niej zachodzą. Publicysta oraz promotor walut cyfrowych i technologii blockchain. W 2016 współorganizował pierwsze w Polsce (i w tej części Europy) konsultacje społeczne dot. kryptowalut w Sejmie. Od 2018 redaktor sekcji kryptowalutowej Comparic.pl. W latach 2017-2019 pełnił także funkcję asystenta posłanki i wiceprzewodniczącej Komisji Gospodarki i Rozwoju Mirosławy Nykiel.