Poznaj sposoby jak tanio zjeść na mieście

Udostępnij

Szybkie tempo współczesnego świata sprawia, że większość z nas żyje dziś w biegu. Przez ten powszechny natłok obowiązków często brakuje nam czasu, aby samodzielnie przygotowywać posiłki. Ponadto, nie jest żadną tajemnicą, że z reguły lubimy stołować się na mieście.

Lunche, obiady i kolacje w restauracjach są naprawdę przyjemne. Poznajemy wtedy nowe smaki, urozmaicamy swój codzienny jadłospis i udaje nam się wtedy choćby na godzinę wyrwać z monotonii dnia roboczego. Z reguły jednak dla zdecydowanej większości z nas jedzenie na mieście jednoznacznie kojarzy się z ponoszeniem dużych wydatków.

Wcale jednak tak być nie musi. Koszty stołowania się poza domem można bowiem znacząco obniżyć. W jaki sposób? Przekonamy się poniżej. W pierwszej kolejności w tym celu:

Korzystaj z menu lunchowego Lunch w restauracji

Większość Polaków główny posiłek dnia je tradycyjnie w domu po pracy, czyli najczęściej po godzinie 17.00. Ten zwyczaj przełożył się również na zwyczaje kulinarne osób stołujących się na mieście, dlatego większość restauracji największe oblężenie przeżywa właśnie po godzinie 16.30.

Znajduje to swoje odzwierciedlenie również w cenach. Restauratorom zależy na ruchu przez jak najdłuższy czas dlatego bardzo duża ich liczba oferuje tak zwane lunch menu w godzinach od 12 do 15.30.

Są to z reguły określone dla danego dnia zestawy (zmieniane codziennie) nierzadko składające się z dwóch lub trzech dań, w większości lokali za mniej niż 30 złotych (a w innych miastach niż Warszawa – za mniej niż 25 PLN). W efekcie taki obiad jest o wiele tańszy niż gdybyśmy te same dania zamówili z karty.

Warto więc w tych godzinach zrobić sobie przerwę w pracy i korzystać z takich okazji. Dzięki temu będziemy w stanie znacznie obniżyć nasze wydatki na stołowanie się na mieście, a jednocześnie nasz jadłospis będzie naprawdę zróżnicowany.

Jak wyszukiwać ofert lunchowych?

Warto przy tym sprawdzić najpierw, jakie lokale w naszej najbliższej okolicy oferuje takie propozycje lunchowe i które wypadają najkorzystniej cenowo. W jaki sposób? Zdecydowana większość restauracji prezentuje dziś swoje menu – wraz z okresowymi promocjami na swoich witrynach internetowych oraz oczywiście na swoich stronach w portalach społecznościowych – w szczególności na Facebooku.

Co więcej, jeśli chcemy próbować różnych kuchni, możemy na przykład wybierać się każdego dnia do innego lokalu na taki lunch – a następnie wracać do niego w kolejnym tygodniu innego dnia, aby spróbować kolejnego dania z lunchowego menu.

Korzystaj z promocji dnia Promocje dnia

Oprócz menu lunchowego wiele restauracji oferuje obecnie promocje dnia. Tutaj sprawa jest prosta – przez cały dzień jedno danie ze stałego menu oferowane jest w znacznie niższej cenie. Jeśli jest to propozycja, która nam smakuje – zdecydowanie warto z tej opcji korzystać.

W tym przypadku, podobnie jak z ofertami lunchowymi, warto zajrzeć na strony internetowe i konta w social mediach interesujących nas lokali. Z pewnością znajdziemy tam wszelkie niezbędne nam informacje o promocjach.

Korzystaj z aplikacji z rabatami i kuponami

Jeśli preferujemy restauracje typu fast food lub znane sieci gastronomiczne, zamiast lokali charakteryzujących się z reguły dłuższym czasem oczekiwania oraz wyższymi cenami – warto zainteresować się aplikacjami z rabatami.

Największe sieci typu fast food mają już własne aplikacje, w których oferują kupony rabatowe. W przypadku pozostałych lokali warto, warto zajrzeć na ich portale społecznościowe – być może to właśnie na nich znajdziemy najnowsze promocje? Często w grę wchodzi tutaj po prostu kod, który trzeba podać przy składaniu zamówienia, a obsługa wtedy aktywuje promocję.

Dołącza do programów lojalnościowych

Niektóre lokale – zarówno indywidualne, niezależne restauracje jak i popularne sieci – posiadają również programy lojalnościowe dla stałych klientów. Z reguły polegają one na tym, że za każde zamówienie otrzymujemy pieczątkę i po 10 lub 20 zamówieniach przysługuje nam darmowy posiłek lub choćby 50% rabatu na następne danie.

Największe sieci typu fast food mają już nawet bardziej zaawansowane programy lojalnościowe. Dołącza się do nich za pomocą dedykowanych aplikacji – tych samych, w których znajdziemy rozmaite rabaty. hotele i restauracje

Polegają one na tym, że każdą wydaną złotówkę przeliczają na punkty, które otrzymujemy jako stali klienci. Następnie, po uzbieraniu większej liczby punktów, możemy je wymienić na dany posiłek – z reguły wtedy każde danie ma swoją indywidualną wymaganą liczbę punktów.

Skorzystaj z abonamentu obiadowego

Masz swoją ulubioną restaurację, w której chciałbyś/chciałabyś stołować się regularnie, lecz taka opcja nie wychodzi korzystnie cenowo? Zapytaj czy oferuje ona abonament obiadowy. Jeśli nie, to warto poszukać innego lokalu oferującego tę samą kuchnię, który oferuje taką opcję.

Coraz większa liczba restauracji w naszym kraju oferuje usługę abonamentu obiadowego. Polega ona na tym, że z góry płacimy za jedzenie posiłków w danym lokalu przez 10 lub 20 dni albo cały miesiąc.

Z reguły taki zestaw składa się z dwóch dań oraz napoju, a w lokalu – w celu spożycia naszego posiłku w ramach abonamentu – możemy pojawić się przez cały dzień jego funkcjonowania, a nie tylko w wybranych godzinach.

Co istotne, większość restauracji zmienia swoje menu dla obiadowych abonentów co tydzień, a ponadto na każdy dzień mamy do wyboru dwa lub trzy warianty. Ile taki abonament kosztuje? W większości lokali, które go oferują, cena nie przekracza 22 złotych za obiad. Oczywiście, im dłuższy okres zobowiązania, tym taniej.

Rozważ bary mleczne

Na koniec propozycja lokalu, który znajdziemy w każdym większym mieście. Mowa tu o barach mlecznych, które w naszym kraju uchodzą wprost za synonim taniego jedzenia na mieście.

Pierwszy w Polsce bar mleczny „Mleczarnia Nadświdrzańska” powstał w 1896 roku i mieścił się na Nowym Świecie w Warszawie. W 1918 dostępne dla każdego bary znajdowały się już na terenie całego kraju. Szczególnie intensywny rozwój nastąpił w okresie PRL, przez co w samej Warszawie funkcjonowało ich ponad 40.

Już dekady temu bary mleczne przyciągały więc swoim menu zarówno “biednych studentów” czy ciężko pracujących robotników, jak i osoby wykształcone. Chociaż w ofercie nowego rodzaju lokali gastronomicznych znajdowały się także proste i tradycyjne dania mięsne wywodzące się z kuchni polskiej, to jednak przeważająca większość potraw była mączna. Bar mleczny

Charakterystyka barów mlecznych

Motto zdecydowanej większości barów mlecznych to: “tanio, szybko i smacznie jak u mamy”. W zasadzie każdy lokal tego typu ma w swoim jadłospisie pomidorową z makaronem lub ryżem, schabowego z ziemniakami i surówką, czy pierogi z serem lub z mięsem.

Jak zatem widzimy, tego typu lokale gastronomiczne oferują dość szeroki przekrój kulinarny, bazujący na tradycyjnych potrawach, którzy wszyscy doskonale znamy. Ich największym atutem są jednak ceny – jest wyraźnie taniej niż nawet w sieciach typu fast food.

Wynika to z dwóch powodów. Po pierwsze potrawy oparte na mące i nabiale czy warzywach z reguły są tanie, więc i ceny mogą być niskie. Atrakcyjne ceny wynikają również z wyjątkowo skromnego wystroju wnętrza oraz braku obsługi kelnerskiej – tutaj zamawiamy jedzenie przy ladzie, która łączy się bezpośrednio z kuchnią. Sami sobie odbieramy zamówione dania oraz sprzątamy po sobie.

Dziś, ze względu na galopującą inflację, ceny w barach mlecznych są niestety wyższe niż jeszcze parę lat temu. Nie zmienia to faktu, że w zasadzie za każdą propozycję obiadową z meny takiego lokalu zapłacimy maksymalnie 22 złote. To zdecydowanie najtańsza opcja w każdym mieście, jeśli chodzi o stałe menu obiadowe lokali gastronomicznych w Polsce.

Jakub Bandura
Jakub Bandura
Redaktor portalu PortfelPolaka.pl. Wiedzę z zakresu rynków finansowych i inwestowania zgłębiał na studiach ekonomicznych. Trader rynku OTC i Forex preferujący handel krótkoterminowy. Entuzjasta statystyki oraz analizy technicznej instrumentów finansowych.

Najnowsze

Zobacz również