Poznaj najdroższe restauracje w Polsce

Udostępnij

Część z nas nie przywiązuje szczególnej wagi do jedzenia, ta czynność dla niektórych stanowi po prostu potrzebę fizjologiczną. Dla wielu jednak jest ona prawdziwą pasją, być może nawet uważają je za największą przyjemność w życiu. Tacy entuzjaści sztuki kulinarnej nigdy się nie zrażają, wciąż poszukują nowych, zaskakujących smaków i produktów niepowtarzalnej jakości. W tym celu wybierają się oni na obiadokolację lub lunch do najbardziej ekskluzywnych lokali w Polsce.

Jednak posiadanie tak wyrafinowanych kubków smakowych i próby zaspokajania ich potrzeb często wiążą się z astronomicznymi kosztami. W konsekwencji, mimo iż ceny potrafią być naprawdę nie z tej Ziemi, to jednak chętnych na wizyty w takich lokalach w naszym kraju wcale nie brakuje – dlatego, gdy chcemy odwiedzić któreś z tych miejsc, warto najpierw pomyśleć o zarezerwowaniu stolika z odpowiednim wyprzedzeniem.

Ciekawostką jest, że istnieje korrelacja między odległością takiej restauracji a bankomatu kryptowalut. Wiele z nich usytuowanych jest w środku. Nic dziwnego – bitomaty urządzenia, gdzie średnio wypłaca się lub wpłaca 15 000 EUR. Jeśli zatem widzisz bitomat niedaleko wejścia do restauracji – oto sygnał, że jesteś we właściwym miejscu!

Jakie zatem mamy najdroższe restauracje w Polsce? Ich lista zostanie zaprezentowana poniżej, zacznijmy od krakowskiego lokalu wyróżnionego gwiazdką Michelin, czyli:

Bottiglieria 1881 Droga restauracja

Podstawowe informacje

Bottiglieria 1881 to kompaktowa i butikowa restauracja kryjąca się w krakowskiej kamienicy z końca XIX wieku, która otwarta została w 2013 roku. Na czele czteroosobowego zespołu stoi Przemek Klima, który jest tu executive chefem, a jednocześnie współwłaścicielem Bottiglierii 1881.

W lokalu znajdziemy tylko 25 miejsc, a zespół kucharzy stawia tutaj sprawę jasno – na pierwszym miejscu jest u nich wysoka jakość i autentyczność. W efekcie bazują oni przede wszystkim na tym, co lokalne i wyjątkowe. Większość produktów, które znajdziemy w potrawach w Bottiglierii 1881 pochodzi z Małopolski. A znakomita część tych składników to owoc własnych zbiorów zespołu kucharzy.

W efekcie na menu, które zmienia się co dwa miesiące, składają się dwie propozycje degustacyjne: “Pełne doświadczenie” i “Zapoznanie”. Cena pierwszej z nich to 490 złotych, a drugiej – 450 PLN.

Do każdego z tych zestawów można dobrać selekcję win. Ich oferta do pierwszego zestawu kosztuje 350 złotych lub 590 PLN w wersji prestiżowej. Do zestawu “Zapoznanie” za selekcję win należy zapłacić natomiast 310 złotych lub 490 PLN w wersji prestiżowej.

Jedyna czynna restauracja z gwiazdką Michelin w Polsce

W czerwcu 2020 roku Bottiglieria 1881 jako trzecia w Polsce, a pierwsza w Krakowie, otrzymała gwiazdkę Michelin. Jednak obie restauracje, które wcześniej zostały odznaczone tym tytułem, zostały w czasie pandemii zamknięte do odwołania i nie wiadomo czy jeszcze powrócą. Wyróżnienie w tym francuskim przewodniku znaczy w świecie gastronomii mniej więcej tyle, co Oscar w kinematografii.

Nuta

Podstawowe informacje Droga restauracja z kuchnią molekularną

Nuta to stosunkowo nowa restauracja – rozpoczęła działalność 29 stycznia 2022 w budynku Ethos przy placu Trzech Krzyży w Warszawie. Otworzył ją Andrea Camastra – do niedawna współwłaściciel i szef kuchni warszawskiej restauracji Senses (która została zamknięta na stałe), która pod jego przewodnictwem została nagrodzona gwiazdką Michelin.

Nuta to autorska restauracja stworzona przez Andreę Camastrę będąca zwieńczeniem jego zawodowej kariery. To miejsce dedykowane kuchni, której poświęcił życie oraz każdej nucie smaku, która gra w jego sercu. Kuchnia inspirowana pięknem, sztuką i nauką. Przepełniona silnymi emocjami inspirującymi do kreowania wyjątkowych potraw i poszukiwania nowych idealnych smaków.

W tym lokalu nacisk położony jest na fuzję kuchni polskiej, włoskiej i molekularnej z wykorzystaniem wyrafinowanej i doprowadzonej przez Camastrę do perfekcji metody “note by note”, czyli wyodrębnienia z produktów poszczególnych substancji i tworzenia z nich nieoczywistych połączeń smakowych.

W menu znajdziemy cztery zestawy dań:

  • Virtuoso 480 zł,
  • Maestro 590 zł,
  • Funky pairing 240-340 zł
  • Jazzy pairing 390-590 zł.

Nobu

Podstawowe informacje

Nobu to ulubiona sieć restauracji amerykańskich gwiazd. Za tą marką stoi japoński szef kuchni Nobuyuki Matsuhisa, aktor Robert De Niro oraz producent filmowy Meir Teper. Do tej pory ta sieć restauracji doczekała się ponad 40 filii na całym świecie. Od lipca 2020 roku działa również w Warszawie.

Stojący za sukcesem marki Nobu japoński mistrz kuchni i restaurator Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa jest legendą. Jego autorska kuchnia skradła serce Roberta De Niro. Aktora przekonał ostatecznie czarny dorsz w miso, uchodzący dzisiaj za jedno z najbardziej znanych dań szefa kuchni Nobu. Droga restauracja japońska

Za sterami warszawskiej restauracji stoją szef kuchni Yannick Lohou oraz Artemy Lopatin, który piastuje stanowisko szefa sushi. Obaj są związani z rodziną Nobu od lat – pracowali w restauracjach Nobu w Londynie, Dubaju i Barcelonie. Do Polski przyjechali w marcu 2020.

Warszawska restauracja oferuje zarówno znane na całym świecie klasyczne menu Nobu jak i dania specjalnie przygotowane dla jej warszawskiej filii. Zawiera ono wiele pozycji w różnych cenach, natomiast dwa flagowe zestawy degustacyjne to: Signature i Warsaw. Pierwsze z nich kosztuje 380 złotych, a drugie – 480 PLN.

Restauracja Wierzynek

Podstawowe informacje

Restauracja Wierzynek mieści się w Krakowie przy Rynku Głównym. Założona została w 1945 przez Kazimierza Książka, jako restauracja Pod Wierzynkiem. Jej nazwa nawiązuje do mieszczanina Mikołaja Wierzynka i wydanej przez niego w 1364 roku uczty, w której uczestniczyli cesarz Karol IV Luksemburski, Ludwik Węgierski, Kazimierz III Wielki oraz wielu innych monarchów.

Restauracja zajmuje trzy budynki: kamienicę Morsztynowską, kamienicę Pinocińską oraz piętro kamienicy Hetmańskiej. Parter zajmuje Champagne Bar. Pierwsze piętro składa się z czterech sal: Sali Zegarowej, Krakowskiej, Kolumnowej i Wierzynkowej. Na drugim piętrze znajdują się trzy sale: Sala Pompejańska Duża i Mała oraz Sala Renesansowa. Są to sale, w zależności od potrzeb, restauracyjne, konferencyjne lub taneczne. Łącznie może ona gościć nawet 300 gości jednocześnie.

Kuchnia Restauracji Wierzynek oferuje połączenie królewskiej sztuki ucztowania z najwyższą jakością produktów organicznych z lokalnych gospodarstw. Szefowie kuchni starannie dobierają dostawców i korzystają z bogactw polskiej natury, a ich doświadczenie i pasja pozwalają na tworzenie menu łączącego najnowsze trendy gastronomiczne z tradycyjnymi przepisami kuchni staropolskiej.

Każdego dnia szefowie kuchni dbają, aby dania skomponowane z aromatycznych i szlachetnych gatunków mięsa, świeżych ryb, tradycyjnych dodatków czy leśnych grzybów umożliwiały gościom wyjątkowe doznania kulinarne.

Menu Restauracji Wierzynek zawiera wiele pozycji w różnych cenach, natomiast dwa flagowe zestawy degustacyjne kosztują odpowiednio 349 i 459 złotych. Do każdego z tych zestawów można dobrać selekcję win. W przypadku pierwszego zestawu kosztuje ona 145 złotych, a drugiego – 225 PLN.

N31 Restaurant & Bar Para na romantycznej kolacji

Podstawowe informacje

N31 Restaurant & Bar to autorska restauracja mistrza kulinarnego Roberta Sowy, znajdująca się przy ulicy Nowogrodzkiej w Warszawie. Podstawą są tutaj potrawy kuchni polskiej z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób.

Najwyższej jakości produkty i niebanalne połączenia smakowe są odzwierciedleniem pasji, z jaką szef kuchni tworzy dania. Klimat restauracji tworzą specjalnie zaaranżowane wnętrza i modne dodatki, a stare grafiki przedwojennej Warszawy przełamują charakter nowoczesnego miejsca.

N31 Restaurant & Bar współpracuje z najlepszymi dostawcami, a otwarta kuchnia podkreśla jej bliski kontakt z każdym gościem. Położenie restauracji w samym centrum stolicy, w otoczeniu hoteli i z widokiem na symbol stolicy, jakim niewątpliwie jest Pałac Kultury są doskonałą wizytówką i zaproszeniem do odwiedzenia tego przepełnionego smakami miejsca.

Menu N31 Restaurant & Bar zawiera wiele pozycji w różnych cenach, natomiast flagowy zestaw degustacyjny kosztuje 390 złotych. Specjalnie dobrana do niego selekcja win stanowi natomiast wydatek rzędu 280 PLN.

Jakub Bandura
Jakub Bandura
Redaktor portalu PortfelPolaka.pl. Wiedzę z zakresu rynków finansowych i inwestowania zgłębiał na studiach ekonomicznych. Trader rynku OTC i Forex preferujący handel krótkoterminowy. Entuzjasta statystyki oraz analizy technicznej instrumentów finansowych.

Najnowsze

Zobacz również