Nowy podatek cukrowy “od owoców” zakrawa o absurd

678
Soki owocowe

Ministerstwo zdrowia z resortem finansów, pomimo przychylnej sadownikom opinii Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, planują opodatkować opłatą cukrową między innymi nektary, soki wzbogacone witaminami i napoje z co najmniej 20% zawartością soku z owoców czy warzyw.

Zdaniem Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS) to szkodliwe plany, które doprowadzą do kolejnych podwyżek cen.

Nowy, nielogiczny podatek cukrowy zagrozi sadownikom? Soki owocowe

Zacznijmy od tego, że podatkiem cukrowym nie są objęte takie produkty jak woda czy sok. Jednak, z chwilą dodania do soku wody, napój będący połączeniem obu składników bez dodatku cukru ma być już obłożony opłatą cukrową.

Logika takiego opodatkowania wydaje się więc kompletnie niezrozumiała. Ponadto, godzi ona przede wszystkim w interesy i stabilizację całej polskiej branży owocowo–warzywnej, w szczególności sokowniczej.

W efekcie, prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, Julian Pawlak uważa, że projekt ustawy niesie szereg poważnych zagrożeń – od utraty konkurencyjności droższych w produkcji wartościowych napojów z owoców i warzyw, przez zmniejszenie udziału tych napojów w koszyku konsumenckim na rzecz tańszych napojów, po ograniczenie zapotrzebowania na owoce i warzywa od krajowych producentów. I to wszystko w czasie kurczenia się rynków zbytu.

Oznacza to, że nie spełniono prośby organizacji przemysłu i sadowników o doprecyzowanie definicji napoju w taki sposób, by jednoznacznie wykluczyć opodatkowanie cukru naturalnego zawartego w soku z owoców, innych niż soki 100%.

Propozycja koalicji organizacji sadowników i przetwórstwa polegała na wpisaniu sformułowania niebudzącego wątpliwości interpretacyjnych: “z wyłączeniem substancji zawartych naturalnie w soku owocowym lub warzywnym będącym składnikiem napoju”.

Problematyczna wykładnia Ministerstwa Zdrowia

Kością niezgody jest wykładnia Ministerstwa Zdrowia, które twierdzi, że choć cukier występuje naturalnie w soku z owoców czy warzyw będącym składnikiem napoju, to nie jest naturalnie obecny w samym napoju, stworzonym na bazie tego soku. A jeśli tak, to w konsekwencji napoje typu woda + sok, w ocenie urzędników powinny podlegać opłacie cukrowej.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków zaznaczyło także, iż Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wsparło sadowników i przetwórców, zwracając uwagę na konieczność zapewnienia konkurencyjnych warunków dla krajowej branży owoców, warzyw oraz otrzymanych z nich napojów i nektarów.

Ministerstwo Zdrowia wraz z resortem finansów podjęło jednak inną decyzję i zaplanowało rozszerzenie zakresu opodatkowania opłatą cukrową.

Produkcja warzyw i owoców w Polsce zostanie ograniczona?

Przedstawiciele branży sadowniczej przekonują, że podatek cukrowy wpłynie przede wszystkim na ograniczenie zbytu na surowce od polskich dostawców owoców i warzyw. A warto wiedzieć, że Polska jest jednym z największych producentów owoców i warzyw w Europie i jednym z największych na świecie. Soki owocowe

Nasz kraj posiada zatem naturalne zaplecze do produkcji wartościowych napojów z owoców i warzyw, czego efektem jest szeroki wybór różnorodnych soków, nektarów, smoothie i napojów z owoców i warzyw. Unikalne receptury tych produktów, doceniają konsumenci w Polsce i w Europie Południowo–Wschodniej.

Ponadto, perspektywiczny rozwój polskiego przetwórstwa i produkcja soków, nektarów i napojów z sokiem z owoców i warzyw jest domeną polskiego sektora małych i średnich przedsiębiorstw, często o unikalnych recepturach z lokalnych owoców i warzyw. Polska już od lat siedemdziesiątych produkuje pasteryzowane nektary i napoje z wysokim udziałem soków i przecierów na bazie krajowych owoców.

Niestety, według przedstawicieli branży dodatkowe obciążenia fiskalne nakładane przez polskiego ustawodawcę, doprowadzą do zahamowania tego trendu oraz spadku zapotrzebowania na krajowe owoce i warzywa do produkcji soków, nektarów czy napojów z sokiem w Polsce i za granicą.

Apel prezesa KUPS

Prezes Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, Julian Pawlak apeluje zatem o wprowadzenie właściwych zapisów i utrzymanie wykluczenia z opłaty cukrowej wartościowych nektarów i napojów z wysoką zawartością soku bez dodatku cukru i słodzików.

Według niego, jeśli ustawodawca wycofa się z planów rozszerzenia daniny cukrowej, Polska będzie miała w dalszym ciągu szansę na wyróżnianie się na rynkach międzynarodowych wysokowartościowymi napojami, bogatymi w składniki owocowe/warzywne, przecierowe soki i napoje owocowo-marchwiowe, czy owocowo-warzywne lub owocowe smoothie.

Zdaniem Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków, istotny jest także aspekt prozdrowotny związany z konsumpcją napojów. Polska charakteryzuje się z jednej strony najwyższym w całej Europie udziałem napojów z wysoką zawartością owoców i warzyw, a z drugiej stosunkowo niskim spożyciem na tle Starego Kontynentu napojów gazowanych.

Jest to ewenement na skalę europejską. Konsumenci w Polsce chętnie sięgają po napoje bogate w składniki pochodzące z owoców i warzyw. Sukcesywnie rośnie również liczba i udział soku z owoców i warzyw w produkcji soków, nektarów i napojów. Korzystają na tym wszyscy, od producentów owoców i warzyw, przez przetwórców, po konsumentów.

Polacy przerzucą się na tanie, sztuczne napoje? Soki owocowe

Prezes Pawlak podkreśla również, że spadek konkurencyjności droższych w produkcji napojów z owoców i warzyw jeszcze dodatkowo obarczonych podatkiem cukrowym, istotnie zmniejszy udział tych produktów napojowych w koszyku konsumenckim.

W efekcie spadnie popyt na drogie i wartościowe napoje z wysoką zawartością składnika naturalnego (owoców i warzyw) na rzecz tańszych, sztucznych napojów. Dla sadowników, którzy dostarczają owoce do ich produkcji, to widmo strat i problemy z poszukiwaniem nowych rynków zbytu w trudnym momencie, w jakim egzystują obecnie gospodarki świata, a związanym z trendem ograniczania produkcji.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments