McDonald’s na świecie i w Polsce – jak to się zaczęło?

339

McDonald'sMcDonald’s – dla jednych symbol znienawidzonego fast food, dla innych ulubione miejsce spotkań ze smacznym jedzeniem dla każdego. Nie da się jednak zaprzeczyć, że to marka, której logo i produkty w niemal każdym kraju na świecie zna absolutnie każdy, dzięki czemu obok Coca-Coli stała się ona największym symbolem globalizacji. Jak wyglądała nieszablonowa historia tej sieci, kiedy pojawiła się ona w Polsce i dlaczego osiągnęła tak wielki sukces? Wszystkiego dowiemy się poniżej.

Początki McDonald’s

McDonald’s zostało założone przez braci Richarda i Maurice’a McDonaldów. W 1937 roku zdecydowali się oni otworzyć niewielki przydrożny bar dla zmotoryzowanych, popularnego w USA typu drive-in. Oprócz braci pracowały w nim trzy kelnerki, które donosiły klientom zamówienia do aut.

Miejsce szybko zaczęło generować dochody i już trzy lata później zdecydowali się oni otworzyć większą restaurację w San Bernardino w stanie Kalifornia. Nosiła ona nazwę McDonald’s Barbecue.

Lokal dość szybko stał się modny i zatrudniał około 20 osób. Można było w nim zamówić około 40 dań z grilla, zdecydowaną większość dochodu stanowiła jednak sprzedaż hamburgerów, cheeseburgerów, koktajli mlecznych oraz słodkich napojów.

Kuchenne rewolucje w 1948

Z tego powodu bracia zdecydowali się w drugiej połowie 1948 roku zamknąć restaurację na trzy miesiące, by całkowicie zmienić model działania. Nowa strategia polegała głównie na samoobsłudze, redukcji personelu, a menu ograniczono do zaledwie 9 dań. Zmieniono także nazwę na znaną aktualnie – McDonald’s.

Początkowo obroty w nowym lokalu spadły o 20%, przestał on być atrakcyjnym miejscem dla nastolatków. Częściej pojawiały się w nim natomiast rodziny z dziećmi. Przeszklona kuchnia przyciągała uwagę najmłodszych, a ich rodziców zapewniała, że jedzenie jest starannie przygotowywane.

Najistotniejszą zmianą było jednak wprowadzenie produkcji taśmowej i autorskich maszyn braci, które zwiększały wydajność. Tak powstał choćby dozownik do keczupu i musztardy. Zmiany zaowocowały skróceniem czasu oczekiwania na zamówienie, dzięki czemu zaczął on gwałtownie zyskiwać popularność.

Ludzie z całego kraju pragnęli zobaczyć jak działa fast food serwujący hamburgera w 15 sekund. W 1953 roku bracia McDonald zdecydowali się więc na budowę sieci franczyzowej. Niestety, nie potrafili sprawować kontroli nad powstającymi restauracjami, właściciele prowadzili więc bary wedle własnego uznania i modyfikowali menu, a marka zaczęła tracić swoją pierwotną renomę. Rok później sytuacja uległa jednak zmianie.

Ray Kroc i powstanie ogólnokrajowej sieci

W 1954 roku bracia McDonald poznali Raya Kroca. Był on handlarzem mikserów. Do odwiedzenia restauracji skłonił go fakt, iż zamawiała ona ich znacznie więcej niż jakikolwiek inny lokal. Bar zrobił na nim wielkie wrażenie i już następnego dnia zaproponował on jego właścicielom stworzenie ogólnokrajowej sieci lokali ściśle na nim wzorowanej. Przystali na jego rozwiązanie.

Pierwsza taka placówka powstała w Des Plaines w stanie Illinois w 1955 roku. Jej utarg pierwszego dnia wyniósł 366 dolarów. 6 lat później Kroc postanowił całkowicie odkupić od braci McDonald prawa tworzenia sieci lokali pod ich nazwiskiem. Przystali na oszałamiającą, jak na tamte czasy, kwotę 2,7 miliona USD. W 1966 na terenie USA funkcjonowało już aż 700 lokali McDonald’s, a McDonald’s Corporation zadebiutowało na Nowojorskiej Giełdzie Papierów Wartościowych NYSE.

W 1968 do oferty został wprowadzony dobrze znany do dziś Big Mac, a w 1969 zmieniono logo na złotą literę M, która wciąż jest wizytówką sieci. Trzy lata później wprowadzono menu śniadaniowe, którego flagowym przysmakiem była kanapka Egg McMuffin.

W 1975 pojawiła się z kolei pierwsza restauracja drive-thru, czyli popularny McDrive. Miało to miejsce w Sierra Vista w Arizonie ze względu na żołnierzy stacjonujących w pobliskiej jednostce, którzy nie mogli wysiadać z samochodu w mundurach polowych poza obrębem bazy.

Cztery lata później w ofercie sieci pojawiły się specjalne zestawy dla dzieci – słynne Happy Meal, a w 1983 wprowadzono uwielbiane do dziś kurczaki McNuggets.

McDonald’s w Polsce

W latach dziewięćdziesiątych firma postawiła na ekspansję rynków zagranicznych kosztem dalszego większego rozwoju w Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe dość wcześnie sieć pojawiła się w Chinach – już w 1990 roku w Shenzhen.

W Polsce natomiast dwa lata później, dokładnie 12 czerwca 1992. Znajdował się on w Warszawie na rogu ulic Marszałkowskiej i Świętokrzyskiej w Spółdzielczym Domu Handlowym “Sezam”. Koszt budowy baru wyniósł milion dolarów. W dniu otwarcia został ustanowiony rekord świata w ilości transakcji w tej sieci lokali – dokonano ich aż 13 304. Obiekt odwiedziło wtedy łącznie ponad 45 tysięcy osób.

Co ciekawe, to wydarzenie miało miejsce jeszcze przed denominacją, więc ówczesne ceny prezentują się dziś bardzo interesująco:

  • Big Mac za 25 tysięcy PLN
  • Cheeseburger za 21 tysięcy PLN
  • Hamburger za 17 tysięcy PLN
  • Frytki małe za 7 tysięcy, a duże za 10 tysięcy PLN
  • Lody za 10 tysięcy PLN
  • Coca-Cola za 11 tysięcy PLN
  • Shake za 12 tysięcy PLN
  • Kawa za 6 tysięcy PLN

Dwa lata później swoją działalność rozpoczął pierwszy polski McDrive. Stanął on przy trasie szybkiego ruchu w Częstochowie. Z kolei w kwietniu 1998 roku w Kielcach otwarto setną polską restauracje McDonald’s.

Kolejne istotne dla rozwoju sieci w naszym kraju daty miały miejsce już w XXI wieku. W 2007 wprowadzono ofertę śniadaniową, a rok później otwarto pierwsze McCafé.

Dodatkowo, w 2017 firma rozpoczęła współpracę z popularnym dostawcą UberEats, dzięki czemu także w Polsce wprowadzono usługę dowozu produktów z oferty restauracji. Już w niecałe dwa lata zrealizowano w ten sposób ponad milion zamówień.

Aktualnie McDonald’s posiada w Polsce około 440 lokali w ponad 150 miejscowościach i zatrudnia 25 tysięcy pracowników. Z kolei na całym świecie sieć posiada ponad 37 tysięcy restauracji w 120 krajach.

Co więcej, firma jest największym prywatnym właścicielem placów zabaw w Stanach Zjednoczonych oraz jednym z największych nabywców wieprzowiny, wołowiny, ziemniaków i jabłek.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments