Jeśli pieczenie ciast i przygotowywanie deserów jest Twoją pasją, to ciekawą ścieżką kariery może być prowadzenie własnej cukierni. To niezwykle satysfakcjonujące zajęcie, które pozwala na realizację swoich pomysłów. Jednak prowadzenie cukierni wymaga nie tylko umiejętności kulinarnych, ale także odpowiednio wyposażonego lokalu i biznesowego zacięcia. Zobacz, o czym musisz wiedzieć, zanim zdecydujesz się na otwarcie takiej działalności!
Zamawianie tortów i deserów na różne okazje to coraz popularniejszy zwyczaj. Dotyczy on zarówno imprez firmowych i specjalnych okazji, jak i zwykłych spotkań rodzinnych. Pięknie ozdobione ciasta o ciekawych smakach mogą stanowić atrakcję, która urozmaici każde przyjęcie. Wraz ze wzrostem popytu na takie usługi, otwarcie własnego biznesu cukierniczego wydaje się coraz bardziej opłacalne. Należy jednak pamiętać, że lokal przeznaczony do prowadzenia takiej działalności musi być odpowiednio wyposażony. Czego potrzebujesz?
Wyposażenie chłodnicze do cukierni
Produkty, które są wykorzystywane do pieczenia, często wymagają przechowywania w odpowiedniej temperaturze. Dlatego regały chłodnicze są sprzętem niezbędnym w każdej cukierni. Muszą to być urządzenia przeznaczone do profesjonalnego użytku, które mają możliwość ustawienia odpowiedniej temperatury. Domowe lodówki są też stanowczo zbyt małe, aby pomieścić wszystkie surowce i gotowe produkty cukiernicze.
Witryny chłodnicze do eksponowania wypieków
Każda cukiernia powinna posiadać miejsce, w którym można w estetyczny sposób prezentować przygotowywane wyroby. Takie zadanie spełniają witryny chłodnicze, które można ustawić w sali sprzedażowej. Dzięki nim można wyeksponować produkty wraz z cenami. Witryny można też dekorować, układając w nich np. świeże kwiaty, owoce czy różne ozdoby. Efektowne witryny ze słodyczami to także świetny materiał na zdjęcia i filmy reklamujące cukiernię w mediach społecznościowych.
Profesjonalne sprzęty gastronomiczne w cukierni
W cukierni, tak jak w innych lokalach gastronomicznych, niezbędne będą profesjonalne sprzęty kuchenne. Takie urządzenia różnią się od zwykłych maszyn wykorzystywanych w domu. Są o wiele bardziej wydajne i wytrzymałe. Do takich sprzętów można zaliczyć np. miksery planetarne czy blendery o dużej mocy. W każdej cukierni musi się też znajdować specjalistyczny piec, w którym można upiec jednocześnie kilka ciast.
W zależności od tego, jakie wyroby chcesz sprzedawać, konieczny może być również zakup bardziej zaawansowanych sprzętów gastronomicznych.
Sprzęty gastronomiczne niezbędne do utrzymania czystości
Aspekty dotyczące higieny w lokalach gastronomicznych regulowane są prawnie. Dlatego, w zależności od profilu działalności, niezbędny może być zakup sprzętów takich jak zmywarka i wyparzarka gastronomiczna, pasteryzator czy naświetlacz do dezynfekcji jaj.
Na kwestie higieniczne warto zwrócić uwagę również podczas kompletowania pozostałego wyposażenia cukierni. Wszystkie sprzęty powinny być łatwe do umycia i utrzymania w czystości.