Catering dietetyczny – czy to się opłaca?

564

catering dietetycznyRacjonalna dieta oprócz utrzymania prawidłowej masy ciała, chroni także przed wystąpieniem chorób dietozależnych, takich jak choćby cukrzyca typu II, otyłość, miażdżyca czy nadciśnienie. Jednak nie zawsze nowoczesny tryb życia czy po prostu praca pozwala nam na samodzielne przygotowanie posiłku od podstaw. Z pomocą przychodzi nam wtedy catering dietetyczny, nazywany także dietą pudełkową. Co więcej, z roku na rok zyskuje on coraz większą popularność. Prawdopodobnie wiąże się to z rozwojem edukacji żywieniowej w społeczeństwie – coraz więcej osób ma świadomość jakich wartości odżywczych codziennie potrzebuje oraz jakie posiłki są niezdrowe czy nawet szkodliwe.

Czym jest catering dietetyczny? Na czym on dokładnie polega? Ile kosztuje? Jakie są zalety i wady takiego rozwiązania i szczególnie komu opłaca się z niego skorzystać? Na te wszystkie pytania odpowiedzi zostaną udzielone poniżej.

Catering dietetyczny – co to jest?

Catering dietetyczny, zwany inaczej dietą pudełkową, to dzienne wyżywienie dostarczane do domu lub miejsca pracy przez firmę zajmującą się przygotowywaniem tego typu posiłków. Gotowe potrawy pakowane są w pojemniki i codziennie dostarczane pod wskazany adres. Należy je co najwyżej podgrzać, ale większość nie wymaga nawet takiego nakładu pracy.

Tygodniowe menu jest tak skomponowane, że codziennie dostarczane nam są inne dania, wszystkie jednak przygotowywane są zgodnie z zasadami zdrowego, zbilansowanego żywienia oraz dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb.

Dieta pudełkowa komponowana jest w zależności od indywidualnych potrzeb i oczekiwań klienta. Dietetyk przeprowadza z klientami wywiad żywieniowy, podczas którego dowiaduje się o jego preferencjach smakowych, alergiach czy chorobach. W oparciu o uzyskane informacje, ułożony zostaje tygodniowy zestaw pięciu dietetycznych posiłków dziennie, które kolejno docierają do domu lub pracy klienta.

Catering dietetyczny jest więc doskonałym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które nie mają czasu na liczenie kalorii czy przygotowywanie pełnowartościowych posiłków.

Catering dietetyczny – rodzaje

Catering dietetyczny jest przeznaczony dla każdego, zarówno dla osób, które nie mają potrzeby odchudzania, jak i dla tych, którzy mają problem z ułożeniem swojej diety z powodu np. alergii pokarmowych czy chorób żołądka. Catering dietetyczny jest także propozycją dla pań, które zmagają się z cellulitem oraz dla panów, którzy pragną rozbudować swoją masę mięśniową.

Dietetycy doskonale rozumieją, że każdy klient ma inne potrzeby i oczekiwania. W związku z tym indywidualne podejście do klienta to podstawowa zasada, jaką kierują się specjaliści układający dietetyczne posiłki.

Dieta na odchudzanie

Zacznijmy od najpopularniejszej diety pudełkowej – na odchudzanie. Do wyboru mamy diety 1000, 1200 i 1500 kalorii. O tym, która z nich jest najlepsza, zdecyduje specjalista w dziedzinie żywienia. Pozna on nasze nawyki żywieniowe, styl życia oraz oczekiwania związane z cateringiem dietetycznym i na tej podstawie ułoży dla nas indywidualną dietę.

Zdrowe odżywianie

Z kolei dieta 2000 kalorii to normalna dieta, która pozwala nam zaspokoić wszystkie potrzeby naszego organizmu. Dieta 2000 kalorii dostarczy nam niezbędną ilość witamin i składników odżywczych. To doskonała propozycja dla osób, które pragną zacząć zdrowo się odżywiać.

Dieta dla alergików

Kolejna opcja to catering dietetyczny dla alergików. Osoby zmagające się alergią pokarmową bardzo źle reagują na białka zawarte w niektórych pokarmach. Według badań prawie wszyscy alergicy są uczuleni na białka jajek, mleka czy ryb. W związku z tym alergicy potrzebują jadłospisu przygotowanego przez specjalistę. Zestaw dietetycznych posiłków z pewnością nie będzie zawierał czekolady, lodów, słodyczy zawierających orzechy oraz soi i pszenicy.

Specjalne posiłki dla kobiet w ciąży i karmiących matek

Kolejną opcją jest catering dietetyczny dla kobiet w ciąży i matek karmiących. Kobieta w ciąży powinna ze szczególną troską dbać o jakość spożywanych posiłków. Brak niektórych składników mineralnych, takich jak kwas foliowy czy witamina B6, może się przyczynić do powstania wad wrodzonych dziecka.

Z kolei karmiące matki nie mogą sobie pozwolić na spożywanie wszystkich produktów. Istnieją bowiem substancje, które przenikają wraz z mlekiem matki do organizmu dziecka i niekorzystnie wpływają na jego stan zdrowia. W związku z tym zadaniem dietetyka będzie eliminacja potencjalnie szkodliwych pokarmów z jadłospisu i ułożenie diety w taki sposób, by była zdrowa i zbilansowana.

Dieta pudełkowa dla sportowców

Ostatnim typem jest catering dietetyczny dla sportowców. Osoby, których celem jest rozbudowanie masy mięśniowej z powodzeniem mogą skorzystać z cateringu dietetycznego. Specjaliści w dziedzinie żywienia doskonale wiedzą, w jakich proporcjach powinny być przyjmowane przez sportowców węglowodany, białka i tłuszcze.

Catering dietetyczny – cena

Cena diety pudełkowej zależy od rodzaju pakietu, na który się zdecydujemy. Przy zamówieniu tygodniowym w Warszawie za jeden dzień zapłacimy średnio między 60 a 90 złotych, natomiast przy miesięcznym dzienna cena może być niższa o około 4 złote.

Dzienny zestaw obejmuje 5 posiłków: śniadanie, obiad, kolację i dwie przekąski. Najbardziej kosztownym posiłkiem jest oczywiście obiad (około 25 złotych), następnie śniadanie i kolacja (około 15 PLN), a na końcu przekąski (około 10 PLN).

Zalety cateringu dietetycznego

Dania w cateringu dietetycznym są tak skomponowane, że dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych, natomiast ilość kalorii dostosowana jest do indywidualnych zapotrzebowań klienta. Można wybrać dietę o takiej ilości kalorii, która nam w danym momencie odpowiada i nie trzeba już zaprzątać sobie głowy ich liczeniem.

Co więcej, korzystając z diety pudełkowej nie tracimy cennego czasu na gotowanie, planowanie posiłków, robienie zakupów, porównywanie cen, stanie w długich kolejkach do kas, a nawet zmywanie. Oszczędność czasu jest więc gigantyczna, a w kuchni panuje ciągły porządek.

Zakłada się także, iż klient cateringu dietetycznego będzie spożywał posiłki o stałych porach i nie jadł kolacji zbyt późno, czyli że zastosuje się do dołączonego często do cateringu dietetycznego spisu zasad obowiązujących podczas zdrowego odżywiania się.

Warto dodać, iż catering dietetyczny to zazwyczaj dania lekkostrawne, zdrowe, przygotowane z pełnowartościowych produktów. Oprócz posiłków mogą także pojawić się w nim koktajle na bazie owoców lub warzyw, które dostarczają nie tylko cenne witaminy, ale także błonnik niezbędny dla prawidłowego metabolizmu. Owoce i warzywa dostarczane są też w cateringu dietetycznym jako dodatek do wszystkich w zasadzie dań.

Kolejną zaletą cateringu dietetycznego jest to, że możemy zamówić go w dowolnej wersji dostosowanej do naszych potrzeb i preferencji: wegetariańskiej z rybami lub bez ryb, bezglutenowej, dla diabetyków, antycellulitowej lub bez laktozy. Posiłki będą wówczas odpowiednio skomponowane, a jednocześnie nie będziemy musieli zaprzątać sobie głowy tym, czy dostarczają niezbędnej dziennej dawki składników odżywczych.

Na koniec, nie można zapomnieć, że zestawy w cateringu dietetycznym dostarczane są transportem chłodniczym o wybranej przez nas porze dnia pod wskazany adres, co jest niezwykle wygodne.

Wady cateringu dietetycznego

Catering dietetyczny to niestety dość duży wydatek. Zwłaszcza, jeśli jemy 2-3 posiłki dziennie. Raczej nie ma szans, by samodzielne gotowanie mogło kosztować nas drożej.

Dodatkowo, wielu z nas nie lubi mieć z góry narzuconego menu, tylko preferuje większą swobodę w komponowaniu codziennych posiłków.

Warto dodać, iż przepisy posiłków w ramach diety pudełkowej są przygotowane z reguły dla masowego odbiorcy, przez co ich smak jest raczej uniwersalny. Jeśli lubimy bardziej wyraziste potrawy, możemy nie być zadowoleni z tego rozwiązania.

Kolejny negatywny aspekt to ekologia. Catering dietetyczny przyczynia się do nadprodukcji plastikowych śmieci, ponieważ każdy posiłek jest zapakowany osobno w pudełko z tworzywa sztucznego. Z całą pewnością nie jest to rozwiązanie dbające o planetę i w XXI wieku powinno się opracować mniej szkodliwe dla środowiska opakowania diety pudełkowej.

Catering dietetyczny – czy warto? Komu dieta pudełkowa się szczególnie opłaca?

Catering dietetyczny to świetny pomysł dla osób zapracowanych i zabieganych, które nie mają czasu na przyrządzanie zbilansowanych posiłków, oraz dla tych, którzy po prostu nie lubią gotować, a pragną zdrowo i smacznie jeść.

To także doskonałe rozwiązanie dla osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy czy zwyczajnie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Oraz dla sportowców i alergików, którzy mają specjalne potrzeby i wymagania w kwestii diety.

Efekty diety pudełkowej zobaczymy już na samym początku. Przede wszystkim docenimy czas, który możemy spożytkować produktywniej niż dotąd, choćby na realizację własnych celów.

Poprzedni artykułRPP utrzymała stopy procentowe bez zmian
Następny artykułMabion rozpoczął book-building dot. max. 2,43 mln akcji serii U
Redaktor portalu PortfelPolaka.pl. Wiedzę z zakresu rynków finansowych i inwestowania zgłębiał na studiach ekonomicznych. Trader rynku OTC i Forex preferujący handel krótkoterminowy. Entuzjasta statystyki oraz analizy technicznej instrumentów finansowych.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments