Uprawa szpinaku i pieczarek

Udostępnij

szpinakŻyjemy w czasach, w których półki hipermarketów wręcz uginają się od żywności. Jednakże wybierając produkty spożywcze nie mamy wiedzy na temat tego jak były uprawiane. Często są pełne chemii i konserwantów by zachęcały apetycznym wyglądem i długo zachowywały świeżość. Jeżeli chcesz mieć 100% pewności, ze to co jesz jest zdrowe i odżywcze dla twojego organizmu, rozważ samodzielną uprawę szpinaku i pieczarek.

Szpinak – uprawa

Szpinak warzywny to roślina jednoroczna należąca do rodziny szarłatowatych. Posiada cenne właściwości odżywcze oraz wysoką mrozoodporność. Warto pomyśleć nad miejscem dla niego w naszym ogródku. Oto przewodnik po uprawie szpinaku https://agropedia.pl/szpinak-uprawa. Preferowana jest gleba ciężka i żyzna, piaszczysto – gliniasta. Podłoże dla tego warzywa powinno być stale wilgotne o odczynie obojętnym. Żeby uprawiać szpinak musimy wybrać stanowisko słoneczne. W przypadku półcienia roślina również będzie rosnąć lecz będzie potrzebowała o wiele więcej zabiegów pielęgnacyjnych. Ponadto w miejscu zacienionym roślina będzie wypuszczać pędy nasienne. Wyeliminuje to szpinak z grona warzyw jadalnych, nie będzie się już nadawał do spożycia. Aby przygotować optymalne warunki do uprawy tego warzywa należy dodać do gleby kompost, torf, korę. Koniecznie trzeba uzupełnić poziom wapnia w podłożu. Aby owocnie uprawiać szpinak należy pozbyć się wszelkich chwastów.

Szpinak należy wysiewać na głębokość około 2 cm w rzędach co 20 cm i podlewać co 4 dni. Bardzo ważne jest to że to warzywo lubi stale wilgotne podłoże.

Szpinak kwitnie wiosną, w czasie kiedy dni robią się dłuższe niż 14 godzin. jest wysoką roślin. Kwiaty mają wrzecionowaty pokrój oraz dosyć długie łodygi. Wysoka temperatura powietrza znacząco przyspiesza kwitnienie, warzywo preferuje temperaturę między 2 – 23 stopniami. Te rośliny zielone są bardzo odporne na mróz – tolerują niskie temperatury do tego stopnia, że szpinak doskonale poradzi sobie nawet przy 6 stopniach poniżej zera. Warunkiem tego jest dobra pielęgnacja warzywa. Szpinak można zbierać gdy liście wyrosną na 15 cm, jest on wtedy gotowy do jedzenia. Jednakże trzeba pamiętać o tym, że to warzywo nie może długo leżeć. Po zerwaniu należy je szybko zjeść.

Uprawa pieczarek

Pieczarki to produkt, który zwykle kupujemy w sklepie. Jednakże uprawa tych grzybów wcale nie jest skomplikowana. Każdy może je wyhodować samodzielnie w domu. Nie musisz być właścicielem ogrodu. Idealnym miejscem do założenia własnej pieczarkarni to piwnica czy garaż. Te grzyby wymagają chłodu przez cały rok. Idealna temperatura do hodowli pieczarek to 10 – 20 stopni. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych kwestiach aby uprawa przyniosła owoce.

Należy pamiętać o tym, że pieczarki aby rosnąć potrzebują dostępu powietrza. Musi być pomieszczenie wietrzone aby je dostarczyć. Jeżeli się zaniedba tą kwestię to pieczarka wyrośnie na długim trzonie a to znacząco wpłynie na jej smak. Ważną informacją jest to, że uprawa pieczarek https://agropedia.pl/uprawa-pieczarek w warunkach domowych nie wymaga specjalnego oświetlenia, nie musi być dostępu do światła ani słonecznego ani sztucznego. Jeżeli zostaną zachowane powyższe zalecenia uprawy można zacząć zbiór grzybów już po 2 – 3 tygodni od rozpoczęcia hodowli pieczarek. W razie wystąpienia obaw o utrzymanie prawidłowej temperatury należy zrosić posadzkę pomieszczenia zimną wodą. Kiedy na podłożu pojawi się ślad białej grzybni należy uchylić skrzynię lub worki nad nią aby wpuścić trochę powietrza. Następnie zaleca się pokryć grzybnię cienka warstwą gleby okrywającej. Można takowa nabyć w sklepach z artykułami ogrodniczymi. Po upływie około 10 dni na ziemi powinny pojawić się białe plamy. Wtedy trzeba je porozrywać i rozprowadzić po całej powierzchni uprawy. Po upływie dwóch dni można zbierać dorodny plon. Podsumowując hodowla pieczarek wymaga zaangażowania hodowcy, chłodu, wilgoci, zacienienia. Jeśli dysponujesz piwnicą to z powodzeniem możesz uprawiać własne pieczarki. Wtedy masz pewność, że nie utracą wszystkich swoich wartości odżywczych i zjesz produkt zdrowszy niż grzyby dostępne na półkach hipermarketów.

Zobacz również: https://agropedia.pl/

Najnowsze

Zobacz również