Warzywa nadal drożeją – rekordowe ceny cebuli i marchewki

360
Warzywa

Warzywa nie przestają drożeć. Na hurtowym rynku w Broniszach rekordzistą jest cebula biała, której cena w ciągu roku wzrosła aż o 263%. Najwyższe ceny w swojej historii osiąga również marchew.

Mało tego – okazuje się, że w pierwszym tygodniu kwietnia ceny krajowych warzyw były o 46,8% wyższe niż przed rokiem. Co gorsza, w najbliższym czasie, nie mamy co liczyć na obniżki, ponieważ pogoda jest wyjątkowo niesprzyjająca.

Ceny warzyw szokują coraz bardziej Cebula

W pierwszym tygodniu kwietnia ceny krajowych warzyw były o 46,8% wyższe niż 12 miesięcy temu. Rekordy bije biała cebula, która w stosunku do kwietniowych cen z ubiegłego roku jest aż o 263% droższa.

W tej chwili najczęściej spotykana hurtowa cena cebuli krajowej i importowanej to 63 złote za 15 kilogramów, czyli – 4,2 PLN za kilogram. Marchew podrożała zaś o 200%.Obecnie jej najczęściej spotykana cena – zarówno, gdy mówimy o warzywie krajowym jak i importowanym, to 3,5 PLN za kilogram.

Ponadto, bardzo drogie są również pomidory malinowe krajowe. Dziś można je nabyć po cenie około 20 złotych kilogram. O tej samej porze roku w 2022 roku krajowe pomidory kosztowały w granicach 15 złotych.

Dziś właśnie tyle średnio zapłacimy natomiast za pomidory importowane – około 15 PLN za kilogram. Najtańsze pomidory na rynku pochodzą zaś z Turcji – kosztują one nawet 7 złotych za kilogram.

Klienci mogą być dziś także rozczarowani cenami ogórków. Okazuje się bowiem, że zaczęły już one w tym roku tanieć, ale zimna wiosna sprawiła, że warzywa te znów podrożały. W efekcie, za kilogram ogórków szklarniowych krajowe trzeba w tej chwili zapłacić nawet 13 złotych. W stosunku do ubiegłego roku są one droższe o 65%.

Warzywa importowane również coraz droższe

Warto dodać, że ceny warzyw importowanych także poszły w górę, ale nie tak bardzo jak ma to miejsce w przypadku towarów krajowych.

Podrożały one średnio rok do roku o około 16%. Najbardziej oczywiście cebula – o 246%. Kolejne miejsca pod względem wzrostów cen zajęły pory – 136%; marchew – 143% oraz papryka czerwona i żółta – 89%.

Dlaczego krajowe warzywa są tak drogie?

Ekspert rynku hurtowego w Broniszach, Maciej Kmera za obecną sytuację obarcza winą niekorzystne warunki pogodowe. Wyjaśnia on, że zimna i ciemna wiosna skutecznie obniżyła plonowanie warzyw spod osłon, co niestety ma odzwierciedlenie w drożejących lub stabilnie wysokich cenach.

Ceny owoców też rosną inflacja

Niestety nie tylko ceny warzyw drastycznie wzrosły. Okazuje się bowiem, że krajowe jabłka i gruszki, są dziś o 25% droższe niż rok temu. Jabłka sprzedawane są najczęściej w cenie 2 złotych kilogram.

Owoce importowane w ujęciu rocznym podrożały natomiast nieznacznie – o około 3%. Z najwyższym wzrostem cen mamy tutaj do czynienia w przypadku mandarynek, gruszek, cytryn i grejpfrutów.

ai
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments