Poznaj najdroższe przyprawy świata

175

Przyprawy są roślinami lub ich częścią, które charakteryzują się poprzez szczególny zapach i smak. Bez przypraw wiele dań straciłoby swój niezwykły charakter. Według profesjonalnych kucharzy to one często decydują o tym, czy danie jest udane i smaczne.

Dawniej ceny większości przypraw były wprost astronomiczne. Sytuacja zmieniła się już w XIX wieku. Wtedy wiele osób mogło sobie na nie pozwolić, ponieważ monopol na przyprawy przestał funkcjonować. Jednak nawet w dzisiejszych czasach istnieje przyprawa, której kilogram osiąga cenę niewielkiego samochodu. Co wpływa na cenę przypraw? Sposób uprawy i pozyskiwania, ilość produktu możliwa do uzyskania z jednej jednostki powierzchni uprawnej, ilość pracy i czasu potrzebnych do uprawy, zbioru i przygotowania do sprzedaży oraz jakość. Jakie są więc najdroższe przyprawy świata? Poniżej zaprezentowana zostanie czołowa piątka rankingu:

Miejsce 4 (ex aequo) – pieprz długi Pieprz długi

Podstawowe informacje

Pierwsze wzmianki o używaniu pieprzu długiego można znaleźć już u starożytnych Greków i Rzymian. Jednak, po odkryciu Ameryki stałym bywalcem kuchni stało się chili i czarny pieprz, natomiast pieprz długi odszedł w zapomnienie. Nadal jednak używa się go w Pakistanie, Nepalu i Indiach. Tam występuje pod nazwą “pippali”. Jego ziarna przypominają kłosy zboża. Ma podobny smak do pieprzu czarnego, jest jednak od niego ostrzejszy i nieco bardziej aromatyczny – można wyczuć piżmo i lekkie słodkie nuty mieszanki gałki muszkatołowej, cynamonu i kardamonu. Idealnie nadaje się do sosów i marynat do pieczonych mięs. Często stosowany w potrawach z soczewicy i grochu.

Wyjątkowe właściwości

Co ciekawe, możemy stosować go również w formie naparów, ponieważ wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zauważono, iż może w naturalny sposób wspomagać leczenie nowotworów. Jego regularne stosowanie zwiększa odporność na stres i zmniejsza odczuwane zmęczenie. Ma również wpływ na trawienie, zwiększa apetyt i wspomaga układ odpornościowy. Ponadto przeciwdziała chorobom układu oddechowego – niweluje kaszel, przeziębienie, czy astmę.

Cena

Cena pieprzu długiego wynosi około 3900 złotych za kilogram i wynika z jego stosunkowej rzadkości występowania i niedużej popularności.

Miejsce 4 (ex aequo) – pyłek kopru włoskiego Kwitnący koper włoski

Podstawowe informacje

Pyłek fenkułu, czyli kopru włoskiego to niezwykle mocarna przyprawa. Jej smak określa się jako połączenie nut lukrecji, cytrusów i domowych pianek. Eksperci gastronomii dzielą się pod tym względem na dwie frakcje: jedna szczerze nienawidzi tego pyłkowego aromatu, a druga wprost nie wyobraża sobie życia bez jego stosowania. Fani tej przyprawy twierdzą nawet, że smakuje on jak czysta radość.

Zasadniczo, pyłku można użyć do aromatyzowania niemal każdej potrawy, jednak nie należy przesadzać i warto stosować zasadę używania go rozsądnie lub jako zastępstwo anyżu, lub fenkułu. Dzięki temu potrawa uzyska zamierzony w przepisie smak, jednak jej aromat będzie bardziej subtelny i ‘uduchowiony’, niż w przypadku użycia w niej pierwotnych składników. Bardzo ważne jest, żeby dodawać pyłku już pod koniec gotowania, tak aby nie wyparował cały jego piękny zapach i nie stracił wyjątkowego smaku. Najczęściej stosuje się go jednak w daniach z owocami morza i jagnięciną.

Pyłek kopru włoskiego jest bardzo drogi, ponieważ zbieranie go jest praco- i czasochłonne. Niezwykle wonne żółte kwiatostany są zbierane wyłącznie ręcznie, a następnie suszone. Głównym miejscem uprawy rośliny są okolice Kalifornii.

Wyjątkowe właściwości

Pyłek kopru włoskiego, oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, ma też potwierdzone cenne właściwości prozdrowotne – wspomaga leczenie dolegliwości pokarmowych, sprawdza się przy bólach brzucha, pomaga w naturalnej detoksykacji organizmu oraz wspomaga leczenie chorób układu moczowego i odchudzanie.

Cena

Ile wynosi cena pyłku kopru włoskiego? Około 3900 złotych za kilogram.

Miejsce 3 – wanilia Wanilia

Podstawowe informacje

Laski wanilii są jedynymi z powszechniej stosowanych w kuchni przypraw. Roślina pochodzi z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej. Ma charakterystyczny, lekko słodkawy, momentami nawet duszący (gdy stosowana jest w nadmiarze) zapach. Dodaje się ją do większości ciast i deserów, często również do potraw wytrawnych w celu podbicia i wydobycia głębi ich smaku. Kocha ją i powszechnie używa przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny.

Wanilia to nic innego jak pnącze z rodziny storczykowatych. Owoce mają kształt długich zielonych strąków. Niezwykle wysoka cena wanilii wynika z faktu, że jest ona trudna i czasochłonna w uprawie. Dodatkowo Madagaskar na którym znajdują się jej największe uprawy, był w ciągu kilku ostatnich lat regularnie niszczony przez huragany, które zniszczyły większość plantacji.

Wyhodowanie waniliowych strąków trwa od roku do nawet czterech lat. Pnącze zakwita tylko jednego dnia w roku wyłącznie na kilka godzin i właśnie wtedy musi dojść do zapylenia. A ponieważ zapylaczami mogą być tylko nieliczne pszczoły i kolibry (jedynie one mają aparat zapylający dostosowany do kształtu kwiatu wanilii) pnącza aby wytworzyć strąki, muszą być szybko zapylone ręcznie przez człowieka. Owocuje dopiero po kilku miesiącach od zapylenia, a świeża roślina jest bezwonna i zapachu nabiera dopiero po zerwaniu. Kolejne miesiące zajmuje fermentacja i suszenie strąków – łącznie cały ten proces trwa około roku. Co więcej, spośród ponad 100 gatunków będących na całym świecie, tylko 15 może być stosowanych do doprawiania deserów.

Wartość wanilii doceniali już Aztekowie, którzy kwiatami tego gatunku płacili niegdyś podatki. Do Europy trafiła w XVI wieku, za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, którzy zostali poczęstowani przez Azteków napojem zwanym Tlilxochitl. Była to czekolada, w której zanurzano laski wanilii. Przysmak następnie dotarł do Hiszpanii, skąd szybko rozprzestrzenił się na całą Europę.

Wyjątkowe właściwości

Wanilia w kuchni (pod postacią niezwykle aromatycznego ekstraktu waniliowego) czy w łazience (w płynach do kąpieli, mydłach, kremach czy perfumach), to coś oczywistego. Powszechna nie jest natomiast wiedza o jej prozdrowotnych właściwościach. Dzięki zawartym olejkom eterycznym wanilia reguluje tętno, ma właściwości kojące (nawet jedna kropla olejku waniliowego na poduszce ułatwia zasypianie), działa rozkurczowo, reguluje wydzielanie enzymów trawiennych (mówi się, że jest w stanie ograniczyć nadmierny apetyt) oraz łagodzi bóle reumatyczne.

Cena

W efekcie kilogram najlepszej jakości lasek wanilii może kosztować nawet 5300 złotych.

Miejsce 2 – mahlab Mahlab

Podstawowe informacje

Właściwości i aromat mahlabu są niezwykłe, ale mimo że w Polsce jako roślina występuje on powszechnie, to jednak jako przyprawa przywędrował on do nas wraz z kuchnią i przepisami kulinarnymi z Bliskiego Wschodu. Mahlab, to nic innego jak serce pestki wiśni wonnej, zwanej w Polsce “Antypką”. Rośnie dziko w obszarze śródziemnomorskim, a w naszym kraju jest powszechnie uprawiana jako żywopłot lub krzew ozdobny z drobnymi, kwaśnymi, czarnymi owocami – być może przez to nie jest tutaj tak doceniana. Okazuje się jednak, że niesłusznie. Wnętrze jej pestki bowiem kryje niezwykłą zawartość – intensywne w smaku serce, łączące słodkawy aromat wiśni i migdałów z dodatkiem róży i pomarańczy. Zapach ma natomiast marcepanowo-migdałowy.

Mahlab niegdyś był wykorzystywany przy produkcji perfum na Bliskim Wschodzie i w Turcji. Obecnie dodajemy go głównie do wypieków i deserów, ale także do słodkiego chleba w typie chałki. Nadaje im niepowtarzalny aromat, wyostrza i podkreśla smak. Najczęściej spotykamy go w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Co ciekawe, doskonały jest też w połączeniu z nabiałem, używa się go więc w mlecznych deserach (można spróbować podkręcić nim smak creme brulee czy sernika na zimno). Ponieważ przyprawa jest bardzo aromatyczna, należy używać jej z umiarem, przesadzona ilość nadaje potrawom gorzkawy smak.

Wyjątkowe właściwości

Warto również wspomnieć o właściwościach prozdrowotnych mahlabu. Dzięki zawartości kumaryny, kwasu linolowego i kwasu oleinowego, skutecznie obniża ciśnienie, działa przeciwzakrzepowo i przeciwmiażdżycowo. Ma również działanie przeciwcukrzycowe, uspokajające, przeciwalergiczne i antynowotworowe. Wspomaga także działanie układu odpornościowego.

Cena

Ile więc kosztuje mahlab? Aż 6700 złotych za kilogram.

Miejsce 1 – Najdroższa przyprawa świata – szafran Szafran wśród krokusów

Podstawowe informacje

Szafran, stosowany już w starożytności, to nic innego, jak pręciki krokusa uprawnego, spotykanego w niemal każdym polskim ogródku. Problemem nie jest jednak dostępność rośliny, ale niewielka ilość przyprawy pozyskiwanej z jednego kwiatu (jeden krokus ma jedynie trzy pręciki). Na cenę wpływa też pracochłonność samego procesu produkcji. Do dziś, podobnie jak tysiące lat temu, cały proces wykonywany jest ręcznie. Nie ma innego sposobu na zebranie i przetworzenie tych bardzo delikatnych części rośliny. Aby uzyskać kilogram szafranu potrzeba około 45 godzin pracy i nawet od 200 do 250 tysięcy zebranych kwiatów, czyli potrzeba powierzchni uprawnych, która ma ponad tysiąc metrów kwadratowych.

Następnie znamiona są suszone, aby zapobiec rozkładowi i pleśni. Proces ten odbywa się na specjalnych siatkach. Wysuszone znamiona umieszczane są nad małym ogniem węglowym lub drzewnym albo w specjalnych urządzeniach przypominających piekarnik, w temperaturze około 30-35 stopni Celsjusza na 10-12 godzin. Po wysuszeniu przyprawa jest zamykana w szczelnych, szklanych pojemnikach.

Choć krokusy, z których pozyskiwana jest ta szlachetna przyprawa, hodowane są na całym świecie, to aż 90% jej produkcji pochodzi z Iranu. To jednak nie irański szafran jest najdroższy. Najbardziej drogocenny i aromatyczny, najsłodszy, a przez to uznawany za najlepszy na świecie jest szafran z Kaszmiru. To właśnie on osiągając zawrotne ceny stał się najdroższą przyprawą świata. Niedługo może stać się jeszcze droższy – z roku na rok bowiem z powodu zmieniającego się klimatu, produkcja kaszmirskiego szafranu drastycznie spada.

Niezwykle cenne nici tego czerwonego złota (zwanego także królem przypraw) były używane przez ponad 40 stuleci przez Persów, Greków i Rzymian. Wielbiciele wyszukanych smaków nie wyobrażają sobie kuchni bez tej przyprawy, a wysoka cena nie odstrasza smakoszy, ponieważ szafranu używa się w niewielkich ilościach. Najlepszy szafran charakteryzuje się znamionami o żywym, karmazynowym kolorze, giętkimi oraz delikatnymi w dotyku. Odrzuca się natomiast znamiona suche, kruszące się, o kolorze ceglanym. Zgodnie z przyjętymi przez doświadczonych handlarzy zasadami powinno używać się tylko znamiona z tegorocznego zbioru, toteż szanujący się handlarze oznaczają na opakowaniach szafranu rok zbioru.

Wyjątkowe właściwości i ciekawostki

Szafran od wieków używany jest w kuchni, ale też w przemyśle barwiarskim, kosmetycznym i farmaceutycznym. Ostatnio coraz więcej mówi się także o właściwościach antydepresyjnych szafranu – poprawia on nastrój, zmniejsza przygnębienie i apatię. Z drugiej strony, szafran spożyty w zbyt dużej ilości może doprowadzić konsumenta do śmierci. Dawka śmiertelna wynosi 20,7 grama na kilogram masy ciała.

Cena

Ile wynosi cena szafranu? Za ten najlepszy, kaszmirski trzeba zapłacić nawet 54 tysiące złotych za kilogram.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments