Najdroższe kawy świata

303

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez wypicia aromatycznej i pobudzającej kawy, prawda? Aktualnie, wybór produktów do parzenia wytwarzanych z owoców kawowca w każdym markecie jest naprawdę duży. Jej największymi producentami są Brazylia, Wietnam, Indonezja i Kolumbia, a dwie podstawowe odmiany ziaren to Arabica i Robusta. Nie zmienia to faktu, że obecnie możemy rozkoszować się pijać kawy z przeróżnych miejsc na świecie, z których wiele charakteryzuje się nietypowym aromatem. Co więcej, nie uchodzi ona za drogi produkt. Należy jednak pamiętać, że nawet kawa może osiągnąć absolutnie zawrotną cenę, jeśli zapragniemy spróbować jej najbardziej nietypowych, rzadkich i wyjątkowych odmian. Poznaj najdroższe kawy świata, których skosztowanie wymaga głębszego sięgnięcia do portfela i dowiedz się, kto jest liderem zestawienia, który z zaszczytem dzierży tytuł – najdroższa kawa świata.

Hawaii Kona

Zestawienie „najdroższe kawy świata” otwiera Hawaii Kona, którą uprawia się w dystrykcie Kona na jednej z hawajskich wysp. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza warunkom, w którym te kawowce rosną – ogromnej ilości słońca oraz bogatej w minerały gleby na zboczach wulkanu. Stąd jej stosunkowo wysoka cena – 270 złotych za kilogram.

Najdroższe kawy świata – Blue Mountain

Blue Mountain to kolejna kawa o wyjątkowym pochodzeniu. Swoją nazwę zawdzięcza Górom Błękitnym Jamajki, to właśnie tam jest uprawiana. Co więcej, tylko ziarna z kawowców rosnących na wysokości 915 a 1570 metrów nad poziomem morza są zbierane i sprzedawane jako Blue Mountain. Charakteryzuje się ona delikatnym, pozbawionym goryczki smakiem. Co ciekawe, aż 80% jej rocznej produkcji eksportowana jest do Japonii. Cena? 380 złotych za kilogram.

Fazenda Santa Inês

Ta kawa pochodzi z brazylijskiego stan Minas Gerais. Jej plantacja – Fazenda Santa Inês uchodzi bezdyskusyjnie za jedną z najlepszych na świecie. Nie używa się na niej żadnych zautomatyzowanych narzędzi ani procesów do uprawy i przetwarzania ziaren, wszystko odbywa się w tradycyjny, naturalny, ręczny sposób. Oczywiście przekłada się to na jej wysoką cenę – 400 złotych za kilogram. Jednak jej wielbiciele twierdzą, że jest w pełni warta takiego kosztu, a smak tej kawy odznacza się wyczuwalną słodkością jagód i karmelu.

Ej Injerto

Kawa El Injerto uprawiana jest na plantacji Huehuetenango w Gwatemali zarządzanej przez tę samą rodzinę od czterech pokoleń. Wszystkie ziarna, które osiągnęły pełną dojrzałość są zbierane ręcznie, suszone na słońcu, mielone, a następnie pakowane na miejscu i eksportowane bezpośrednio z farmy. Dzięki temu właściciele plantacji utrzymują najwyższą jakość swojego produktu od dekad. Przekłada się to oczywiście na cenę. Ile ona wynosi? Również 400 złotych za kilogram.

Teraz czas na trzy najdroższe kawy świata, których cena gwałtownie idzie w górę.

St. Helena

St. Helena to trzecia najdroższa kawa na świecie. Co ciekawe, zawdzięcza ona swoją wartość pewnej legendarnej osobie. To właśnie Napoleon Bonaparte przyczynił się do jej popularyzacji, gdy został zesłany na Wyspę św. Heleny. Podobno podczas swojego przymusowego pobytu na tej małej wulkanicznej wysepce codziennie pijał tę kawę. Pogłoski na ten temat szybko dotarły do Paryża, a następnie do Londynu, dzięki czemu zyskała ona ogromne uznanie koneserów na całym świecie.

Kawa St. Helena uprawiana jest od 1733 roku. Ziarna przetwarzane są na mokro z użyciem wody źródlanej, a napój z nich parzony charakteryzuje się słodkim posmakiem. Co ciekawe, to jedyna kawa z naszego zestawienia, która nadaje się do przyrządzania espresso. Jaki jest jej koszt? 600-700 złotych za kilogram.

Esmeralda Special

Druga najdroższa kawa świata to Esmeralda Special. Uprawiana jest w Panamie, na plantacji Hacienda La Esmeralda. Zaliczana jest do odmiany Gesha. Co ciekawe, jak każda Arabica, ma swoje korzenie w Etiopii. Nie zyskała ona jednak uznania afrykańskich plantatorów. Przekonali się o niej dopiero, gdy opuściła ten kontynent i w 1963 roku trafiła do Kostaryki, a następnie do Panamy. Na obecnej plantacji znalazła się jednak dopiero w 1990.

Co charakteryzuje Esmeralda Special? Przede wszystkim intensywny, kwiatowo-owocowy aromat oraz słodki smak. Jest również najbardziej utytułowaną kawą na świecie – do tej pory to właśnie ona może poszczycić się największą liczbą nagród i wyróżnień w tej branży. Co więcej, sprzedawana jest tylko i wyłącznie raz w roku, na aukcji w Hacienda La Esmeralda. Z roku na rok osiąga coraz wyższą cenę, ostatni raz wyniosła ona 2 tysiące złotych za kilogram.

Kopi luwak – najdroższa kawa świata

Oto mamy odpowiedź jaka jest najdroższa kawa świata – Kopi luwak. Słyszał o niej niemal każdy smakosz tego napoju z owoców kawowca. Co ją wyróżnia? Zdecydowanie najbardziej nietypowy sposób przetwarzania jaki można sobie wyobrazić.

Kawa Kopi luwak to właśnie okryta sławą “kawa z odchodów”. Nasiona kawowców porastających indonezyjską wyspę Jawę zjadane są przez drobne, drapieżne zwierzątko zwane łaskunem, cywetą lub przez lokalną społeczność luwakiem. Wybiera on zawsze najsmaczniejsze, najdojrzalsze owoce, jednak trawi tylko ich miąższ, a resztę wydala. Odzyskane w ten sposób ziarna poddaje się następnie bardziej typowemu przetworzeniu. Zbiera się je ręcznie, czyści, suszy w temperaturze 40 stopni, a na koniec praży. Po przejściu przez przewód pokarmowy luwaka tracą one gorzki smak, nadając wytwarzanej z nich kawie niepowtarzalnego, łagodnego aromatu z nutami czekolady i karmelu, który zyskał ogromne rzesze sympatyków gotowych płacić za nią astronomiczne sumy.

Skąd w ogóle pomysł na zbieranie tych ziaren z odchodów luwaka? W XVIII wieku Holendrzy posiadali na tej wyspie ogromne plantacje kawowców. Zakazywali jednak tubylcom spożywać ziarna, w całości trafiały one na eksport. Lokalni mieszkańcy tych terenów byli na tyle spostrzegawczy, że zauważyli, iż luwaki spożywają te owoce, a po 12 godzinach pozostawiają niestrawione ziarna.

Najdroższa kawa świata cena

Ile więc kosztuje najdroższa kawa “kawa luwak”? Jej cena wynosi średnio 2500 złotych za kilogram. Jednak trzeba przyznać, że z powodu jej gigantycznej popularności i sławy, sytuacja pod tym względem wygląda coraz lepiej. Kiedyś produkowało się tylko 350 – 400 kilogramów rocznie tej kawy i wtedy należało zapłacić 400 złotych za 100 gramów. Dziś w Azji istnieją już całe farmy zajmujące się hodowlą tych zwierząt i rocznie wytwarza się aż 50 ton Kopi luwak. Dzięki temu jest ona bezproblemowo dostępna w Polsce.

Osobną kwestią jest to, jak luwaki są w takiej hodowli traktowane oraz w jaki sposób przekłada się to na jakość ziaren. Oryginalnie te zwierzęta żyły przecież dziko i na wolności, buszując wśród krzewów kawowca wybierały najlepsze owoce na nich rosnące. Dziś są nimi masowo karmione. Z pewnością taka hodowla jest wysoce nieetyczna, działa niekoniecznie w zgodzie z przyrodą i prawdopodobnie bardziej opiera się na micie z przeszłości niż niepowtarzalnym smaku i aromacie, tak więc najdroższe kawy świata zajmujące kolejne miejsca pod względem ceny prędzej powinny zachwycić konesera niż słynna Kopi luwak.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments