Kulinarni Celebryci – to Oni pieszczą nasze podniebienia

189

Grafika prezentująca polską kuchnięPolska uchodzi za znakomity i ceniony na całym świecie kraj pod względem gastronomii. W swoim repertuarze mamy rozpływające się w ustach pierogi, aromatyczne gołąbki, soczyste kotlety, i wiele innych równie wyśmienitych potraw. Ze względu na w pełni uzasadnione zamiłowanie naszego narodu do smakowitego jedzenia, mnóstwo osób marzy o karierze kucharza i stara się rozwijać w tym kierunku. Dziś często nawet dzieci pragną podjąć się tej profesji i w dorosłym życiu prowadzić własną, wykwintną restaurację.

Nic więc dziwnego, że w naszym kraju mamy kilku “Kulinarnych Celebrytów”, na których karierze setki ludzi – zarówno młodych, jak i dorosłych – pragną się wzorować. O kim mowa? Jakich mamy najpopularniejszych, najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce? Ranking Top 8 zostanie zaprezentowany poniżej:

Miejsce 8 – Michel Moran

Podstawowe informacje i osiągnięcia

Michel Moran urodził się 5 czerwca 1965 roku w Paryżu. Jest francuskim restauratorem i mistrzem kuchni pochodzenia hiszpańskiego, który od 2004 roku mieszka na stałe w Polsce. Tajemnice kuchni zgłębiał już jako czternastoletni chłopiec. Następnie, swoje doświadczenie zdobywał w różnych regionach Europy. Gotował choćby w jednej z najstarszych restauracji w Paryżu “Auberge du Vert Galant”, a także w Szwajcarii w hotelu “La Reserve”, oraz w pięciogwiazdkowym hotelu “Beau Rivage” usytuowanym w samym sercu Genewy i w elitarnym klubie “Griffins”.

Następnie, Michel Moran gotował w Niemczech w restauracji kuchni francuskiej “Erno´s Bistro” odznaczonej gwiazdką Michelin, oraz w Luksemburgu w – “La Lorraine”, a następnie w “Mosconi”. W tym kraju poznał swoją obecną żonę Halinę i dla niej przeprowadził się do Polski. Od 2004 roku jest szefem kuchni i właścicielem Restaurant Michel Moran – Bistro de Paris, mieszczącej się w budynku Opery Narodowej w Warszawie. Nieprzerwanie od 2005 roku Bistro de Paris rekomendowane jest przez przewodnik Michelin.

Obecna popularność

Ogromną popularność w naszym kraju zyskał w minionej dekadzie, kiedy to został jurorem polskiej edycji programów kulinarnych “MasterChef” i “MasterChef Junior”. Obecnie, według niezależnych badań marketingowych jest on ósmym najpopularniejszym kulinarnym celebrytą w naszym kraju, a jego rozpoznawalność przekracza 85%. Mało tego, co trzecia osoba w Polsce uważa go za autorytet kulinarny.

Miejsce 7 – Anna Starmach

Podstawowe informacje i osiągnięcia

Anna Starmach urodziła się 15 maja 1987 roku w Krakowie. Jest córką Teresy i Andrzeja Starmachów, krakowskich historyków i kolekcjonerów sztuki, właścicieli Galerii Starmach. Anna Starmach studiowała historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim, a następnie ukończyła z wyróżnieniem roczny kurs w paryskiej szkole kucharskiej Le Cordon Bleu.

W kolejnych latach odbyła staże w renomowanych restauracjach, w tym we francuskiej Lameloise, posiadającej trzy gwiazdki w przewodniku Michelin, krakowskich Ancorze oraz restauracji w Hotelu Starym. Następnie w telewizji TVN Style zaczęła prowadzić swój własny program “Pyszne 25”, w którym w 25 minut przyrządza potrawę za 25 złotych.

Obecna popularność

Ogromną popularność zyskała po 2012 roku, gdy została jurorką polskiej edycji programu kulinarnego “MasterChef”, a następnie także “MasterChef Junior”. Obecnie, według niezależnych badań marketingowych zajmuje siódmą pozycję wśród kulinarnych celebrytów w naszym kraju, a jej rozpoznawalność przekracza 87%. Mało tego, co piąta osoba w Polsce uważa ją za autorytet kulinarny.

Miejsce 6 – Mateusz Gessler

Mateusz Gessler urodził się 31 lipca 1980 roku w Warszawie. Jest synem restauratora Adama Gesslera. Ukończył szkołę gastronomiczną w Lozannie. Obecnie prowadzi on trzy w Warszawie: Warszawa Wschodnia (od 2012), Ćma (od 2016) i Warszawski Sen (od 2017). Od 2016 roku jest jednym z jurorów polskiej edycji programu “MasterChef Junior”. Od 2019 jest gospodarzem audycji radiowej w internetowej rozgłośni Newonce.radio pod tytułem “Mateusz Gessler serwuje”.

Obecnie, według niezależnych badań marketingowych jest on szóstym najpopularniejszym kulinarnym celebrytą w naszym kraju, a jego rozpoznawalność wynosi 90%. Mało tego, co dziesiąta osoba w Polsce uważa go za autorytet kulinarny.

Miejsce 5 – Ewa Wachowicz

Podstawowe informacje i osiągnięcia

Ewa Wachowicz urodziła się 19 października 1970 roku w Gorlicach. Jest producentką, dziennikarką, prezenterką telewizyjną i mistrzynią kuchni. W 1992 roku zwyciężyła w ogólnopolskim konkursie piękności Miss Polonia. Następnie uczestniczyła w wyborach Miss World, podczas których w grudniu otrzymała tytuł III wicemiss świata. W 1993 zwyciężyła z kolei w konkursie World Miss University.

Od 10 listopada 1993 do 5 marca 1995 zajmowała stanowisko sekretarza prasowego premiera Waldemara Pawlaka (pełniąc funkcję odpowiadającą stanowisku rzecznika prasowego rządu). W 1998 rozpoczęła produkcję programu Podróże kulinarne Roberta Makłowicza nadawanego w Telewizji Polskiej przez kolejne 10 lat. W 2005 roku wydała pierwszą własną książkę kucharską. W grudniu 2007 zaczęła prowadzić autorski telewizyjny program kulinarny “Ewa gotuje” emitowany na antenie Polsatu. W 2013 została jurorką w programie kulinarnym “Top Chef”. Rok później podjęła współpracę z miesięcznikiem “Poradnik Domowy”, w którym otrzymała swoją rubrykę zatytułowaną “Smaczna kuchnia”. W 2016 zaczęła z kolei prowadzić poranną audycję pod tytułem “Śniadania z Ewą Wachowicz” na antenie Radia Kraków.

W 2017 została właścicielką restauracji “Zalipianki Ewa Wachowicz” w Krakowie. W tym samym roku zajęła siódme miejsce w rankingu najcenniejszych wizerunkowo gwiazd dla reklamodawców, sporządzonym na zlecenie polskiej edycji magazynu Forbes.

Obecna popularność

Obecnie, według niezależnych badań marketingowych zajmuje piątą pozycję wśród kulinarnych celebrytów w naszym kraju, a jej rozpoznawalność wynosi aż 95%. Mało tego, 30% Polaków uważa ją za autorytet kulinarny.

Miejsce 4 – Karol Okrasa

Podstawowe informacje i osiągnięcia

Karol Okrasa urodził się 20 maja 1978 w Białej Podlaskiej. Jest absolwentem Wydziału Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. W latach 1997–2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie dwa lata był szefem kuchni.

W 2003 roku wygrał trzymiesięczny casting, w którym wzięło udział ponad 100 kandydatów i poprowadził w telewizji TVP1 kulinarny program pod tytułem “Kuchnia z Okrasą”. Kolejną odsłoną gastronomicznych podróży był program zatytułowany “Smaki czasu z Karolem Okrasą” emitowany w TVP2, w którym zapraszał on znane osoby do odkrycia własnych kulinarnych wspomnień i fascynacji. Od października 2012 prowadzi program o nazwie “Okrasa łamie przepisy” w TVP1.

Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, której celem jest propagowanie kultury stołu w Polsce oraz poza jej granicami. Ponadto, prowadzi w Warszawie restaurację “Platter by Karol Okrasa”. Znajduje się ona na 1. piętrze Hotelu InterContinental.

Obecna popularność

Obecnie, według niezależnych badań marketingowych jest on czwartym najpopularniejszym kulinarnym celebrytą w naszym kraju, a jego rozpoznawalność wynosi 96%. Mało tego, aż 45% Polaków uważa go za autorytet kulinarny.

Miejsce 3 – Pascal Brodnicki

Podstawowe informacje i osiągnięcia

Pascal Brodnicki urodził się 5 września 1976 w Lille. Jest francuskim kucharzem polskiego pochodzenia. Uczył się gotować we francuskich szkołach gastronomicznych, a następnie pracował w wielu prestiżowych restauracjach, w tym w Chelsea Hotel w Nowym Jorku i w Les Pyrénées we Francji.

Na początku XXI wieku Pascal Brodnicki przeniósł się na stałe do Polski. Od wiosny 2004 roku do grudnia 2009 roku prowadził na antenie TVN program kulinarny zatytułowany “Pascal: Po prostu gotuj!”. Wiosną 2005 roku nadawany był również program “Pascal Express”, w którym przedstawiano przepis na jedno danie. Od kwietnia 2012 do wiosny 2014 prowadził z kolei program “Smakuj świat z Pascalem”, który emitowany był w TVN Style. Od 2016 roku prowadzi także własny kanał w serwisie YouTube, w którym prezentuje przepisy i triki kulinarne. W momencie pisania tego tekstu kanał Pascala Brodnickiego posiada ponad 250 tysięcy subskrybentów.

Obecna popularność

Obecnie, według niezależnych badań marketingowych jest on trzecim najpopularniejszym kulinarnym celebrytą w naszym kraju, a jego rozpoznawalność wynosi 97%. Mało tego, co czwarta osoba w Polsce uważa go za autorytet kulinarny.

Miejsce 2 – Robert Makłowicz

Podstawowe informacje i osiągnięcia

Robert Makłowicz urodził się 12 sierpnia 1963 w Krakowie. Jest mistrzem kuchni, krytykiem kulinarnym, dziennikarzem, pisarzem, publicystą i podróżnikiem. Pochodzi z rodziny o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Na przełomie 1989 i 1990 mieszkał w Wielkiej Brytanii, gdzie przez kilka miesięcy pracował jako robotnik w Kingston upon Thames. Podczas pobytu na emigracji poznawał różne kuchnie świata, co po powrocie do Polski w 1990 skłoniło go do tego, by zostać krytykiem kulinarnym.

W 1998 roku został gospodarzem niedzielnego cyklu reportaży “Podróże kulinarne Roberta Makłowicza” emitowanych na antenach Telewizji Polskiej. W styczniu 2008 zakończył realizację “Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza”. W miejsce tego cyklu nagrywał program pod tytułem “Makłowicz w podróży”, który w marcu 2008 pojawił się na antenie TVP2. W obu powyższych programach pełnił on funkcję przewodnika po obcych krajach i przybliżał rodzime potrawy oraz smaki z tamtych stron. Ponadto, był on przewodnikiem po świecie kulinarnym w pierwszych dwóch edycjach programu “Bake Off – Ale ciacho!”. 16 marca 2017 Telewizja Polska zerwała jednak współpracę z Makłowiczem.

Pod koniec lipca 2017 roku Makłowicz potwierdził, że będzie prowadzić program zatytułowany “Makłowicz w drodze” emitowany na kanale Food Network, którego premiera odbyła się niecałe cztery miesiące później. Od marca 2020 Makłowicz prowadzi autorski kanał w serwisie YouTube, na którym publikowane są filmy o tematyce kulinarnej i historycznej. W momencie pisania tego tekstu posiada on ponad 430 tysięcy subskrybentów.

Obecna popularność

Obecnie, według niezależnych badań marketingowych jest on drugim najpopularniejszym kulinarnym celebrytą w naszym kraju, a także najpopularniejszym kucharzem wśród mężczyzn. Jego rozpoznawalność wynosi 98%. Mało tego, aż 40% Polaków uważa go za autorytet kulinarny.

Najbardziej znana Kulinarna Celebrytka w Polsce – Magda Gessler

Dzieciństwo, wykształcenie i znajomość języków obcych

Magda Gessler
Źródło: https://kuchennerewolucje.tvn.pl/

Magda Gessler urodziła się 10 lipca 1953 roku w Komorowie. Jest restauratorką, osobowością telewizyjną, mistrzynią kuchni, malarką i felietonistką. Jej ojcem chrzestnym był słynny reportażysta Ryszard Kapuściński. W latach sześćdziesiątych wraz z rodziną zamieszkała w Hawanie na Kubie, a po kilku latach w Madrycie, gdzie ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda. Biegle mówi w języku hiszpańskim, niemieckim i włoskim, a porozumiewa się także w języku angielskim i portugalskim.

Kulinarna kariera

Pierwszą restaurację otworzyła w Warszawie razem z Adamem i Piotrem Gesslerami w 1989 roku w pałacu Zamoyskich. W 2005 roku wydała swoją pierwszą książkę kucharską, a od 6 marca 2010 jest gospodynią emitowanego w TVN programu pod tytułem “Kuchenne rewolucje”, w którym uczy pechowych restauratorów, jak odnieść sukces. Radzi im nie tylko, jak smacznie i widowiskowo podawać potrawy, ale również jak dekorować lokal i dogadywać się z pracownikami. Program ten przyniósł jej ogromny rozgłos. Od 2012 jest również jurorką polskiej edycji programu “MasterChef”. Z kolei od października 2017 do jesieni 2019 prowadziła emitowany w telewizji Food Network program zatytułowany “Sexy kuchnia Magdy Gessler”.

Obecna popularność

Obecnie jest właścicielką lub współwłaścicielka kilkunastu restauracji, a według niezależnych badań marketingowych, jest najbardziej znaną kulinarną celebrytką w naszym kraju, a jej rozpoznawalność wynosi 99%. Mało tego, aż połowa Polaków uważa ją za autorytet kulinarny. Co więcej, 9 lat temu artykuł o Magdzie Gessler pojawił się za Oceanem w legendarnym “New York Times”, gdzie określono restauratorkę jako połączenie Nigelli Lawson, Gordona Ramseya i Marthy Stewart.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments